Alerji Sonrası Vücutta Kalan Lekeler

Alerji Sonrası Vücutta Kalan Lekeler

Alerji sonrası vücutta kalan lekeler can sıkıcı olabilir. Özellikle vücudun görünen bölgelerinde var olan bu lekeler estetik açıdan kötü bir görüntünün oluşmasına sebep olabilir.

Alerji kişinin yediği, dokunduğu ya da kokladığı bir maddeye karşı vücudun verdiği tepki mekanizmalarını ifade etmektedir. Vücut içerisine alınan bu madde yabancı bir madde olarak görülür ve vücut savunma mekanizmalarını harekete geçirir.

Antikor adı verilen vücut savunma mekanizmaları harekete geçer ve ardından vücut histamin adı verilen bir maddenin salgısını arttırır. Histamin artışı vücuttaki salgıların artmasına, kızarıkların oluşmasına sebep olabilmektedir.

Bu etkilerin ortadan kaldırılması için genellikle antihistaminik ilaçlar kullanılmaktadır ve genellikle etkili olmaktadır. Ancak bazı olgularda deri üzerinde meydana gelen hasar hemen ortadan kalkmaz. Kişi semptomlardan kurtulur ancak deri üzerindeki kızarıklık ve lekelerden kurtulamaz.

Vücuttaki Lekelerin Tedavisi

Alerjinin kontrol altına alınması, alerjiye sebep olan madde ile kişinin temasının kesilmesi sonunda kişi hızlıca semptomlardan kurtulur. Ancak cilt üzerinde oluşan lekelerin geçmesi biraz zaman alabilir.

Özellikle cilt üzerinde oluşan lekelerin güneş ışığı ile temas etmesi, oluşan bu lekelerin kalıcı hale geçmesine sebep olabilir. Bu sebeple alerjik bir maddeye maruz kaldığınızda tedavi süreniz boyunca direkt güneş ışığından uzak durunuz.

Vücutta oluşan kabarıklıklar genellikle antihistaminik kullanımı ve topikal krem ve pomatların kullanımı ile kısa süre içerisinde geçmektedir. İlaç veya kremlerin kesinlikle uzman kontrolü haricinde alınmaması gerekmektedir.

Deri üzerinde geçmeyen kalıcı hal almış lekelerin ortadan kaldırılması için günümüzde sık sık lazer kullanılmaktadır. Bu yöntem kişinin en az acı duyduğu yöntemdir ancak biraz pahalıdır.

Deri üzerinde kalıcı hal alan lekeler eğer gittikçe büyüyor ise bu durum ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Böyle bir durumda kişi hiç zaman kaybetmeden uzman bir dermatologa başvurmalı ve muayene olmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ