Alt Karaciğer Değerim Yüksek Çıktı

Alt Karaciğer Değerim Yüksek Çıktı

Karaciğerin patolojik ve fizyolojik olarak sağlıklı olduğunu belirlemede karaciğer enzimlerinden yararlanılmaktadır. Karaciğerdeki karşılaşılan fonksiyon bozukluklarında kontrol edilen en önemli enzimler arasında Alt yer almaktadır. Alt ; alanin aminotransferaz enziminin kısaltılmış halidir. Alt karaciğer değerim yüksek çıktı diyorsanız mutlaka doktorunuza başvurarak tedavinizin üzerinden bir kez daha geçmelisiniz. Çünkü alt karaciğerdeki hasarı belirleyebileceği gibi uygulanmakta olan tedavinin takibinde de rol almaktadır. Alt karaciğer değerim yüksek çıktı cümlesi hamilelerde çok sık karşılaşılan bir durum olabilmektedir. Hamilelerde karşılaşılan bu durum gayet normal olabilmektedir. Ancak uzun süreli alt yüksekliğinde mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Alt Değeri Kaç Olmalıdır?

Alt değeri 0-1 yaş aralığında; 13-45 U/L , yetişkin kadınlarda ; 0-34 U/L , yetişkin erkeklerde 0-45 U/L aralığında olmalıdır. Alt değeri çeşitli karaciğer rahatsızlıklarında, karaciğerde meydana gelen patalojik bir durumda, karaciğerde biyotransformasyona uğrayan ilaç kullanımlarında artış gösterebilmektedir. Alt değerindeki artış verilen referans aralığının yaklaşık 10 katı civarında olması durumunda tehlikeli olmaktadır. Alt değerim yüksek çıktı diye düşünüyorsanız ancak referans aralığının on katı kadar yüksek değil ise orta derece Alt yükselmesi olabilir. Bu gibi orta derece Alt yükselmesi genellikle safra kanalı tıkanıklıkları, kronik hepatit ve karaciğer tümörleri yer almaktadır.

Alt değeri ;

  • Sıkça karşılaşılan mide bulantısı ve kusmada
  • Sürekli geçmek bilmeyen yorgunluk ve bitkinlik halinde
  • Alkol sorunu olan kişilerde
  • Sarılık
  • Viral hepatit rahatsızlığı olan kişiler
  • Ailesinde karaciğer rahatsızlığı olanlar
  • Fazla kilolu kişilerde
  • Karaciğere zarar veren ilaçların kullanıldığı durumlarda Alt değerleri belirli aralıklarla mutlaka kontrol edilmelidir. Riskli yükselmelerde mutlaka doktorunuza başvurunuz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ