Altın Kararır mı?

Altın Kararır mı?

Hem yatırım aracı olarak hem de ziynet eşyası olarak kullanılmakta olan ve kadınlar tarafından özellikle çok fazla beğenilen altın malzemelerde, çeşitli nedenlerle zaman içinde kararma söz konusu olabilir. Rengi solan ya da kararma yapan altın takılar özensiz ve eski göründüğü için, kişi artık bunları kullanmak istemeyebilir. Ancak belli yöntemlerle, kararma ve lekelenmeler ortadan kaldırılarak altın takılar yeniden ilk günkü haline döndürülebilir.

Altın Neden Kararır?

  • Günümüzde birçok kıymetli aksesuar ve takının daha da güzel olmasını sağlayan altın, çok uzun bir süre bir kutuda bekletildiğinde ya da bakım yapılmadığında karma ortaya çıkabilir.
  • Saf altın, normal olarak kararabilir. Bu altının iyi olmadığı ya da altın kaplama vs bir malzeme olduğu anlamına gelmemelidir.
  • Altının ayarı düşük ise, kendiliğinden değil, dış faktörlerden etkilenerek kararır. Ancak söz gelimi 8 ayar bir altında kendi kendine kararma durumu da ortaya çıkabilmektedir.
  • Denize altınla girmek, deniz tuzunun altın takılarda uzun süre kalması, durulanmaması kararmalara yol açabilir.
  • Altın eşya kolda ya da parmakta takılı iken temizlik yapıldığında, güçlü kimyasallar ile altının teması sonucunda kararma sorunu ortaya çıkabilir.

Kararan Altın Eski Haline Döner mi?

Kararan altınların yeniden parlatılması ve eski halini alması için bazı yöntem ve teknikler bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Bir tabağa yerleştirilen alüminyum folyo için bir bardak soğuk su eklenir. Ardından suya yaklaşık iki yemek kaşığı tuz eklenir ve altın bu karışımın içinde birkaç saat bekletilir. Bu sayede altının kararması azaltılabilir.
  • Rendelenmiş beyaz sabun ve amonyak ile de altınların eski haline getirilmesi mümkün olabilmektedir. Bir fincan beyaz rendelenmiş sabun ve yine bir fincan amonyak ile hazırlanan karışım içinde bir saate yakın bir süre bekletilen altınlar, eski haline dönecektir. Bu karışımdan çıkarılan altınlar soğuk su ile durulanmalıdır.
  • Kaynar suyun içine eklenecek olan bir miktar bulaşık deterjanı, altın üzerindeki lekelerin giderilmesini sağlayacak ve kısa sürede eski rengini almasını sağlayacaktır. Bulaşık deterjanı altına zarar vermeyen bir malzemedir ve güvenle kullanılabilir.
  • Beyaz sirke ve maden suyu karıştırılarak oluşturulan bir karışım içinde altınlar bir süre bekletilir ve durulanır. Bu yöntem, altın kaplama olan ve nispeten hassas olan takılar için güvenle kullanıma uygundur.
  • Altın, eski rengine döndürmek için karbonatla ovulabilir. Ancak karbonat takının yüzeyinde çizikler oluşmasına yol açabili. Bu nedenle bir miktar su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilmesi ve yavaş hareketlerle ovulması önerilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ