Altın Neden Kararır?

Altın Neden Kararır?

Günlük hayatta önemli bir role sahip olan altınlar çevresel etkiler ve zamanla kararabilir ve bu da bizi “Altın neden kararır?” sorusunu araÅŸtırmaya ve kararan altını patlatmak için çözümler bulmaya iter.

Altının hayatta birçok rolü vardır.  Aksesuarların ve ekonominin büyük bir parçası olan altın gerek yatırım gerek ziynet eşyası olarak kullanılabilir. Bakımı yapılmadığı veya uzun zaman boyunca saklandığı takdirde etkilenen altında kararmalar olabilir. Yapılacak pratik bir bakımla bu kararmaları telafi etmek mümkündür. Saf altının kararması gayet doğal bir durumdur. Endişelenmeye gerek yoktur, birkaç yöntemle düzeltilebilecek olan altın tekrar eski rengine döner.

Altın eğer düşük bir ayarda değilse kendi kendine kararmaz, dış etkenlerin sonucu kararır. 8 ayar gibi düşük orandaki altınlar kendi kendine kararabilmektedir. Denize girmek, duş almak, temizlik, bulaşık ve kozmetik ürün kullanmak gibi durumlar öncesinde altın takıları çıkarmak kararmalarını geciktirecektir. Altın aşırı sıcağa maruz bırakılmamalıdır.

Altın Kararması Nasıl Çözülür?

1-)Alüminyum Folyo Yardımıyla

Bir kabın tamamen alüminyum folyo ile kaplanması sonrasında içine bir bardak su koyulmalıdır. Suya 2 yemek kaşığı tuz eklenmelidir. Bu karışımın içinde 1-2 saat bekleyen altınlar üzerindeki lekelerden arınacaktır. Fakat folyoya dikkat edilmeli altın kabın yüzeyi ile temas etmemelidir.

2-)Maden Suyu ve Sirkeli Su Yardımıyla (Altın Kaplama Takılar için)

Maden suyunu ve sirkeyi su içinde karıştırarak altın kaplama olan kararmış takılarınızın eski renklerine gelmesini sağlayabilirsiniz.

2-)Beyaz Sabun ve Amonyak Yardımıyla

Bir litre su içine koyacağınız bir fincan rendelenmiş beyaz sabun ve aynı miktarda (bir fincan) amonyak ile kararmış altınların renklerini tekrar kazanmalarına yardımcı olabilirsiniz. 45 dakika boyunca bu karışımda bekleyecek altınları soğuk su ile durulayarak üzerini kalıntı ve tortulardan arındırın.

3-)Karbonat Yardımıyla

Bir miktar karbonat alınarak altınlar çok nazikçe ovulmalıdır. Karbonat ile yapılan bu bakım altınların renklerinin tekrar kendine gelmesini sağlar. Karbonat yöntemini uygularken altınlara hassas davranmak gerekmektedir.

4-)Kaynar Su ve Bulaşık Sabunu

Su ocağa koyularak kaynaması beklenir. Kaynayan suya bulaşık sabunu ilave edilir. Su ateşten alınır ve içine altınlar koyulur. Bulaşık sabununun altın için kötü bir etkisi yoktur ve pratik bir yöntemdir.

Altınların zamanla renklerinin solması ve kararması sonucu takı olarak kullanılan altınlar eskimiş görünür. Kararan altınların renklerini geri kazandırmak için uygulayabileceğiniz yöntemler yukarıda bulunmaktadır. Bu yöntemler rengi kararmış olan altınlar içindir. Yöntemleri uyguladıktan sonra altın takıyı kurulayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ