Ayak Üstünde Ağrılı Şişlik

Ayak Üstünde Ağrılı Şişlik

Farkedilen ayak üstünde ağrılı şişlik şikayeti, tek taraflı olabileceği gibi iki ayakta birden görülebilir. Ayaktaki ağrı veren şişlik, travma etkenlerinden(darbe veya hasar) kaynaklanabileceği gibi çok farklı nedenlerden kaynaklı oluşabilmektedir. Ayak üstünde ağrılı şişlik şikayeti genellikle ciddi sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak ağrılı şişlik ile birlikte kanama ve şiddetli ağrı söz konusuysa, problem kesinlikle göz ardı edilmemeli en kısa sürede uzman doktora başvurulmalıdır.

Ayak Üstünde Ağrı ve Şişlik Neden Olur?

Ayak üstünde ağrı ve şişlik, daha çok ayaklara uzun süreli ve fazla baskı uygulanmasından veya alınan darbelerden kaynaklanmaktadır. Ancak farkedilen her şişlik bu kadar basit nedenlerden kaynaklı olmayabilir. Her iki ayakta birden hissedilen ağrı ve şişlik, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir. Şikayetin altında yatan nedenin tespitinde; ağrılı şişliğin tam olarak hangi bölgelerde olduğu ve beraberinde başka sorunları getirip getirmediği gibi detaylar oldukça önemlidir.

Travma Etkenleri(Darbe veya Hasar)

Ayaklara alınan darbe veya hasarlar(travma etkenleri), ayak üstünde ağrılı şişlik şikayetine neden olabilmektedir. Şişlik ve ağrının derecesi, alınan darbenin ne denli olduğuyla doğru orantılıdır. Şayet çok şiddetli darbe söz konusuysa, ağrılı şişlik ihmal edilmemeli ve doktora gidilmelidir.

Uzun Süre Ayakta Durmak 

Gün içerisinde uzun süre ayakta duran kişilerde, ayak bölgesine binen yük ve baskı fazladır. Ayağa binen baskının fazla ve uzun süreli olması ise ayak üstünde ağrılı şişlik sorununu tetikleyici olabilir. Özellikle tüm gün ayakta çalışarak para kazanan kişilerde, bu sebepten şişlik sorununa rastlanabilmektedir.

Hamilelik

Hamilelik dönemi aşırı kilo alımına bağlı olarak, ayaklara fazla miktarda baskı ve kuvvet uygulanır. Ayaklara binen yükün, kuvvetin artması ise ayak üstünde ağrılı şişlik problemini tetikleyebilmektedir. Gebelik döneminde ayakta şişlik ve ağrı sorununa sık rastlanmaktadır.

Kalp veya Böbrek Rahatsızlıkları

Ayak üstündeki şişlik, her iki ayakta birden görülüyorsa kalp ve böbrek rahatsızlıklarından şüphe duyulur. Şişlikler tek başına hastalık bulgusu olmasa da, beraberindeki başka belirtiler detaylı izlenir. Eğer her iki ayakta birden ağrı ve şişlik söz konusuysa, detaylı kontrol ve doğru tanı için uzman doktora başvurmanız önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ