Ayran Sıcakta Bozulur mu?

Ayran Sıcakta Bozulur mu?

Süt insan sağlığı için oldukça önemli bir besindir. İçinde bulundurduğu besin değerleri insan sağlığı üzerinde çok önemli bir yere sahiptir. Beden ve zihin gelişimi açısından en faydalı besinlerden birisi olan süt birçok mineral içermektedir. Özellikle de kalsiyum açısından zengin olan süt tam bir kalsiyum deposudur. Bu nedenle de başta süt olmak üzere tüm süt ürünleri özellikle kemik gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

İnsanlar için öncelikle bu gelişim daha sağlıklı olabilmesi için bebekken anne sütü tüketimi önem taşısa da sonrasında inek sütü ile bu gelişim devamı sağlanmalıdır. Ek gıda alımına başlanması ile birlikte çeşitli süt ürünlerinin de tüketilmesi özellikle kemik gelişiminin çok sağlıklı bir şekilde olmasını sağlamaktadır. Bu süt ürünlerinden ise en çok tüketilmesi gerekenler peynir ve yoğurttur. Peynir kahvaltıda çeşitli salataların içerisinde ve sandviçlerin içinde rahatlıkla tüketilebilirken yoğurdun özellikle yenmesi gerekir. Ancak yoğurt yemeyi kolaylaştırmak için ayran yapılabilir.

Bunun için yoğurdu çırparak pürüzsüzleştirmek gerekir. Ancak bu şekilde çok yoğun bir kıvam oluşacağı için içimi pek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle de çırpılmış yoğurdun içersine azar azar su ekleyerek yoğurdu içilebilecek kıvama getirmek gerekir. Böylece ayran elde edilmiş olur. Yoğurt sütün mayalanması sonucu oluşan bir süt ürünü grubu besini olduğu için kısa sürede bozulan bir yiyecektir. Ayran da yoğurttan elde edildiği için ayranında saklama süresi pek uzun değildir. Bu nedenle ayranın saklama koşullarına dikkat etmek gerekir.

Ayranı Saklarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

1-)Sıcaklık

Yüksek sıcaklık ayranın bozulmasına neden olan en temel nedendir. Ayran yoğurttan elde edilen bir içecek olduğu için mayalı içecekler arasında yer almaktadır. Yapısında bulunan mayalar sıcaklıktan kolayca etkileneceği için ayran sıcakta bozulmaya başlayacaktır. Bu nedenle ayranı buzdolabında yani serin bir ortam içerisinde muhafaza etmek gerekmektedir.

Aksi takdirde dışarıda yani sıcakta kalan ayran sıcağın etkisi ile içinde bulunan mayalar bakteri üretmeye başlar ve bu bakteriler ayranın tadında ekşime meydana getirir. Ekşime arttıkça ayranın bozulduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

2-)Buzdolabında Saklama

Ayran sıcaktan etkilenen bir içecek olduğu için buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Bu şekilde ayranı 10 güne kadar taze olarak muhafaza etmek mümkündür. Ancak bunun için kapağının çok fazla açılmaması gerekir. Eğer çok fazla miktarda ayranınız kalmış ise mutlaka bu ayranı küçük cam şişelere koyarak muhafaza etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde 10 güne kalmadan birkaç gün içerisinde ayranınız bozulacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ