Badem Nasıl Saklanır?

Badem Nasıl Saklanır?

Gülgiller ailesinden bir ağaç türünün meyvesi olan badem, sağlıkta adından sıkça söz ettiren bir kuruyemiştir. Demir, çinko, kalsiyum, potasyum, E vitamini çoğunlukta olmak üzere pek çok vitamin ve minerali içeren badem aynı zamanda beyin ve sinir sisteminin gelişiminde etkin olan omega-3 bakımından da oldukça zengindir.

Kanser, kalp rahatsızlıkları, kolesterol, tansiyon gibi pek çok rahatsızlığı önleyici özellikleri bulunan badem aynı zamanda kilo kontrolünde de etkin bir besindir. İçeriğindeki yoğun lifler sayesinde kişide tokluk süresini uzatmakta, kötü kolesterolü düşürmede yardımcı olmaktadır. Sağlık açısından bunca faydası bulunan bademin saklama koşulları da faydalı özelliğini yitirmemesi adına önem arz etmektedir.

Badem Saklama Yöntemleri Nelerdir?

1)Kabuğu ile Muhafaza Etme Yöntemi

Kabuğundan ayrılmamış olan kabuklu badem %4-6 nem içeriğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı 0 derece sıcaklıkta, %60-75 bağıl nemde 1-2 sene bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.

2)Kavurarak Muhafaza Yöntemi

Kabuğundan ayrılan çiğ badem nem çekme özelliğinden dolayı daha kısa sürede koku hapsedebilip kokuşmasının yanında, kısa sürede bozulabilmektedir de. Bu yüzden çiğ bademleri kavurarak içeriğindeki nem miktarını azaltarak koku çekmesini, filizlenmesini ve bununla beraber toksik maddeler üreterek bozulmasını engelleyebiliriz. Böylelikle daha uzun bir muhafaza süresi elde etmiş olacağız. Kavurmuş olduğumuz bademleri hava almayan bir poşette, karanlık ve serin bir ortamda 2 seneye kadar muhafaza edebiliriz.

3)Çiğ Badem Muhafaza Yöntemi

Genellikle yaz mevsiminde hasat edilen bademin kabuğundan ayrıldıktan sonra güneşli ve rüzgarlı havalarda kurutulması sağlanır ki nem çekerek koku, renk, tat değişimi engellenebilsin. Sert kabuklu diğer kuruyemişlere nazaran daha uzun süre saklanabilen çiğ badem yüksek sıcaklıklarda (> 26 derece) 8 aylık bir süreç içerisinde tat ve renk kaybına uğrayabilmektedir.

İçeriğinde bulunan A, B, C, E vitaminleri, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum gibi pek çok mineral ve doymamış yağ asitleri bademi çok faydalı bir besin haline getirirken aynı zamanda dış etkenlerden dolayı da kolaylıkla bozulma sebebi olabilmektedir. Bu yüzden çiğ bademleri hava almayan, ağzı kilitli, kapatılınca içinde nem kalmayacak özellikte vakumlu poşetlerde, gün ışığından uzak ve serin ortamlarda muhafaza etmeliyiz. Çiğ bademin vakumlu halde 10 derecede 10 ay saklanabilirliğini göz önüne aldığımızda ise buzdolabı bademi muhafaza etmek için oldukça ideal bir yerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ