Bağırsaklardaki Hareketlenme

Bağırsaklardaki Hareketlenme

Bağırsaklardaki hareketlenme denilince akla birçok rahatsızlık gelmektedir. Ancak çalışan kişilerinde sıkça yaşamış olduğu bağırsaklardaki hareketlenmenin en sık nedeni irritabl bağırsak sendromudur. Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinmektedir.

Bağırsaklardaki hareketlenme sebeplerinden biri olan huzursuz bağırsak sendromu dışkılama alışkanlığının değişmesi ile kendini belli etmektedir. Bunun dışında;

  • Karın ağrısı
  • Dolgunluk
  • Şişkinlik
  • Midede yanma
  • Geğirme
  • Midede hazımsızlık problemleri çok sık bağırsaklardaki hareketlenmeye eşlik eder.

Bu durum yetişkinlerde her dört kişiden birinde görülmektedir. Özellikle uzun süredir diyet yapıyorum ancak bir türlü şişkinlik ve hazımsızlığım geçmiyor diyen kadınlarda sıkça görülmektedir.

Bağırsaklarda hareketlenmenin bir diğer sebebi enfeksiyon kaynaklı meydana gelebilir. Bağırsaklarda meydana gelen bakteri kaynaklı rahatsızlıklarda özellikle bu durum görülür. Bağırsaklarda bakteri kaynaklı enfeksiyonların görülmesinin sebebi genellikle iyi yıkanmadan tüketilen çiğ sebze ve meyve tüketiminden ve kirli su tüketimidir.

Bağırsaklarda hareketlenme bağırsakların normal fizyolojisinin değişiminden dolayı da meydana gelebilir. Bağırsaklarda K vitamini başta olmak üzere bazı vitaminleri sentezleyen ve insan vücuduna fayda sağlayan bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteri florasının bozulması da bağırsaklarda hareketlenme oluşumuna, aşırı dışkılama ya da kabızlığa sebep olmaktadır.

Bağırsaklarda bulunan insan vücuduna fayda sağlayan bu bakteri florasının bozulmasına genellikle ilaçlar sebep olmaktadır. Özellikle yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı bakteri florasının ölmesine sebep olmaktadır. Bu durum bağırsaklarda hareketlenme başta olmak üzere birçok rahatsızlığa sebep olmaktadır.

Bağırsak Hareketliliği Neden Olur?

Bağırsaklarda hareketliliğe sebep olabilecek birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Birçoğunu yukarıda bahsetmiş bulunuyoruz. Tüm bunların dışında aslında patolojik olarak bir rahatsızlık ortada olmamasına rağmen gelişebilen bağırsak rahatsızlıkları vardır.

Bu tarz rahatsızlıkların oluşumunda genellikle psikolojik nedenler var olmaktadır. Kişinin aşırı gergin ya da aşırı heyecanlı olduğu dönemlerde bağırsakları buna bir tepki verebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ