Baklava Şekerlenirse Ne Yapılır?

Baklava Şekerlenirse Ne Yapılır?

Türk mutfağı deyince akla ilk gelen yiyeceklerden biri de baklavadır. Yıllardır başımızın tacı olan baklava her bayramda, kutlamada veya özel günlerde yapılır. Bu geleneksel tatlı her eve en az bir kere girmiştir ve herkes tarafından sevilir. Tadının güzel olduğu kadar yapımı da bir hayli emek gerektirir.

Bir baklava ustası olmamıza gerek olmadan da lezzetli baklavalar yapabiliriz. Baklavanın yapım aşamasından birçok püf nokta vardır. Eğer püf noktaları dikkate almazsak, baklavanın tadında ve görüntüsünde istemediğimiz değişiklikler olabilir. Bir örnek olarak baklavanın üzerine dökülen şerbeti uygun şekilde hazırlamazsak bir veya iki güne şekerlenebilir. Bu yazımızda size baklavanız şekerlenirse neler yapabileceğinizi ve şekerlenmeyen şerbeti nasıl hazırlayabileceğinizi anlatacağız.

Baklava Şekerlenirse Ne Yapılır?

Baklavanız şekerlenirse, büyük bir kabın içine sıcak su koyup baklava tepsinizi sıcak suyun

üstüne koyun birkaç dakika bekleyip tepsinizi sıcak suyun içinden alın. Sıcak su baklavanızın şekerlenmesini bir miktar alacaktır. Bunu yaparken baklavanıza su gelmemesine dikkat edin. Ayrıca baklavanız şekerlendiğinde, bir su bardağı kadar kaynar şerbet hazırlayıp baklavanızın üzerine dökebilirsiniz.

Şekerlenmeyen Şerbet Tarifi

Malzemeler:

  • 3 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • 1 adet limon çekirdeği
  • 1 fincan buzlu su

Şerbetin Hazırlanışı

Şekerlenmeyen şerbetin yapımında birkaç püf nokta vardır. Eğer püf noktalarını doğru şekilde uygularsanız şerbetiniz kaç gün beklerse beklesin şekerlenmeyecektir.

Öncelikle derin bir tencereye 3 su bardağı şeker koyun. Üzerine 3,5 su bardağı su ekleyin. Her zaman kattığınız suyun şekerinizden yardım su bardağı fazla olmasına dikkat edin. Şekerin biraz erimesi için şerbeti karıştırın. Ardından bir dilim limonu ve bir adet limon çekirdeğini şerbetin içine atın. Tencerenizi ocağa alın ve orta ateşte pişmeye bırakın. Tencerenizin kapağını kapatmayın. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kadar ocakta pişirmeye devam edin. Şerbetin pişip pişmediğini anlamak için limon çekirdeğinin rengine bakın. Eğer limon çekirdeğinin rengi hafiften kahverengiye dönüyorsa, şerbetiniz pişmeye yaklaşmış demektir. Şerbetin kıvamı çok önemlidir. Kıvamı yumuşak ve su gibi olursa baklavanız hamurlaşır.

Şerbetinizin kıvamı çok koyu olursa da baklavanız şekerlenir. İkisinin tam ortasında bir kıvam olması gerekir. Şerbetin kıvamının tutup tutmadığını anlamak için kaşığınızı içine daldırın ve bir miktar şerbet alın sonra yavaşça şerbeti tekrar tencereye dökün eğer damlalar sona doğru ağır ağır şekilde dökülüyorsa, şerbetinizin kıvamı tam yerinde demektir. Kıvamını tam olarak tutturduğunuzda ocağı kapatın ve buzluktan çıkardığınız bir fincan buzlu suyu şerbete dökün. Soğuk su, kaynar şerbette şok etkisi yaratacak ve şerbetiniz şekerlenmeyecektir. Ardından soğuyan baklavanızın üstüne sıcak şerbetinizi dökebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ