Balığın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Balığın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Balık birçok kişinin severek yediği yiyeceklerden biridir. Bunun yanında yemeye doyamayan insanlar da bulunmaktadır. Sofralarda bu kadar sevilerek tüketilen balıklar istemeden çok tehlikeli gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Buna yol açmasının nedeni ise bozuk olan balıkların tüketilmesidir. Balığın nasıl bozulduğunu anlamak ise oldukça kolaydır. Balığın bozulduğunu anlamak için belli noktalar vardır. Bunun için aşağıdaki bilgileri okumanız yeterli olacaktır.

1-)Göz Yapısı

İlk olarak balığın gözlerine bakmaktan başlayın. Balık alırken veya tüketmeden önce balığın tazeliğini anlamak için balığın gözlerine bakmak gerekmektedir. Bayat balıkların gözleri mat ve su kaybından dolayı içe çökmüş durumdadır. Fakat taze balıklarda bu durum tam tersidir. Yani gözleri canlı ve parlak olur. Balıklar bekledikçe su kaybederler ve bu su kaybı da gözlerindeki değişimlere neden olur.

2-)Koku

Göz yapısına bakarak balığın bozulduğunu anlamak balığın bozulduğunu anlamak için zorlu bir seçenek sayılabilir. Ancak kokusundan anlamak en kolay seçeneklerden biridir. Balığı alırken ya da tüketmeden önce iyice koklayın. Bozulmuş balıklar rahatsız edici ve keskin bir koku yapar. Taze balıklar ise yosun veya deniz gibi kokar.

3-)Ağız Açıklığı

Balığın bayatlayıp bayatlamadığını anlamanın bir diğer yolu da ağız açıklığıdır. Bayat olan balığın ağzı açık şekilde olur. Buradan balığın sadece bayat olduğunu değil bayatlığının boyutu da anlaşılır. Taze balığın ağzı ise tamamen kapalı şekilde durmaktadır.

4-)Solungaç Rengi

Belirleyici olan özelliklerden biri de balığın solungaç rengidir. Taze bir balıkta solungaç rengi kırmızı ve parlak olur. Bozulmaya başlayan balıkların solungaç rengi ise kahverengileşmeye başlar. Bununla birlikte parlaklığını kaybeder ve solgunlaşır.

5-)Vücut Yapısı

Vücut yapısı balık alınırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Balığı alırken kuyruğundan tutup yukarı kaldırın. Bu şekilde baktığınız balık diri ve dik duruyor olmalı. Bozulmuş olan bir balık bu şekilde duramaz. Bunun yanında elinizi balığın vücuduna hafifçe bastırarak gezdirdiğinizde eğer balık bozulmuş ise hafif çukurlaşmalar gözlenebilir. Bunun yanında eğer balık tazeyse eski haline gelebildiği gözlemlenebilir.

6-)Pulların Görüntüsü

Taze bir balığın pulları oldukça parlak gözükür ve dikkat çeker. Bunun yanında ellerinizi üzerinde gezdirdiğinizde dökülmez. Bozulmuş bir balıkta ise bu durum tam tersidir pullar parlaklığını yitirmiş ve dökülmeye müsaitlerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ