Balkon Mermeri Nasıl Temizlenir?

Balkon Mermeri Nasıl Temizlenir?

Mermer her ne kadar sert bir malzeme olarak bilinse de kimyasal yapısı gereği gözenekli ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu nedenle özellikle de yoğun pigmentli ve asitli ürünler karşısında kolayca lekelenmektedir. Mermer hayatlarımızda oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Mutfaklardan banyolara, zemin kaplamalarından balkonlara birçok kullanım alanı bulunmaktadır.

Balkonlarda kullanılan mermerler genellikle balkon korkuluklarının üst kısmını kaplamak için kullanılmaktadır. Ancak gözenekli yapısından dolayı çevresel faktörlerden kolaylıkla etkilenmektedir. Bu nedenle balkon mermerlerinin temizliği ev hanımları için can sıkıcı bir iş halini almaktadır. Balkon mermerleri havada bulunan tozdan, rüzgar ile uçuşan topraklardan ve asfalt kirlerinden, kuşların pisliklerinden, şarap, kahve, asitli meyvelerin ve limon gibi asitli besinlerin asitlerinden kolayca etkilenmektedir.

Bu nedenle balkon mermeri temizliği önemli bir konudur. Balkon mermerleri düzenli olarak temizlenmesi durumunda uzun süre ilk günkü halini korumaktadır. Bununla birlikte yoğun leke oluşumuna neden olabilecek ekstra bir durum oluşması durumunda da mermer yüzeyinin zaman kaybetmeden temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde kalıcı lekelerin oluşması söz konusu olabilir. Balkon mermerini temizlemek için uygulayabileceğiniz birkaç pratik yöntem bulunmaktadır.

Balkon Mermeri Nasıl Temizlenir?

1-)Karbonat Yardımı ile Temizleme

Karbonat balkon mermerlerini temizlemek için oldukça etkili bir malzemedir. Uygulaması da oldukça kolay olan bu yöntem için öncelikli olarak bir su bardağı kadar karbonatı su ile karıştırarak bir solüsyon hazırlayın. Bu solüsyonun homojen bir karışım olması gerekiyor. Bu nedenle suyu azar azar ekleyerek tüm balkon mermerlerinizi silmeye yetecek miktara kadar su miktarını arttırın. Bu oranı ayarlarken balkon mermerlerinizin kir oranını da göz önünde tutmanız gerekir. Yoğun kirler mevcutsa biraz daha fazla uygulamanız gerekeceği için su miktarını arttırabilirsiniz.

Balkon mermerlerinizi silmeye yetecek miktarda karışımı hazırladıktan sonra karışımın içine temiz bir bez batırarak ıslatın. Ardından hazırladığınız karışım ile ıslatmış olduğunuz bez ile tüm balkon mermerlerini fazla bastırmadan silin. Yoğun lekeli bölgeleri silerken biraz daha fazla güç uygulayarak bezi bastırabilirsiniz. Bu şekilde tüm mermerleri sildikten sonra 1-2 saat kadar karışım mermer üzerinde kuruması için bekleyin. Daha sonra temiz su ile alt kata su gitmeyecek şekilde dikkatlice mermerleri durulayın. Son olarak da temiz ve kuru bir bez ile tüm mermer yüzeyleri silerek kurulayın.

2-)Tebeşir Yardımı ile Temizleme

Tebeşir, mermer temizliğinde şaşırtıcı derecede etkili bir malzemedir. Kullanımı da oldukça kolay olan bu yöntem için ilk olarak 3 adet tebeşir temin edin. Daha sonra bu tebeşirleri birkaç iri parçaya ayırarak havanın içine koyun. Tüm tebeşirler toz haline gelene kadar iyice dövün.

Bu şekilde tebeşirleri hazırladıktan sonra ise temiz bir pamuklu bez alarak hafifçe ıslatarak nemlendirin. Ardından da hazırladığınız toz tebeşirleri mermer yüzeye serpiştirerek üzerinden bez ile dairesel hareketler uygulayarak geçin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ