Bamya Nasıl Temizlenir?

Bamya Nasıl Temizlenir?

Bamya ülkemizde özellikle de akdeniz ve ege bölgelerinde sıklıkla yetiştirilen oldukça lezzetli bir sebze türüdür. Beden sağlığı açısından birçok faydasının bulunmasından dolayı da düzenli olarak tüketilmesi gereken bir sebzedir. Bamya özellikle K vitamini açısından oldukça zengin bir sebze olduğu için iyi bir K vitamini deposudur. Bunun yanı sıra antioksidan özelliği de oldukça yüksektir. Bu nedenle akciğer iltihaplanmasına ve boğaz iltihaplarına karşı da oldukça iyi gelmektedir.

Kemik güçlenmesine yardımcı olduğu da göz ardı edilmemesi gereken özelliklerinden biri olması ile birlikte mide ülserine ve astıma da iyi gelmektedir. Bu nedenlerden dolayı da düzenli olarak bamya tüketmek gerekmektedir. Aksi takdirde bamyanın bu özelliklerinden yararlanmak pek mümkün değildir. Bamyanın birçok faydası bulunmasının yanı sıra tadı da oldukça lezzetlidir.

Ancak yine de birçok kişi tarafından sevilmemektedir. Bunun nedenlerinden birisi ise yanlış pişirme yöntemlerinin uygulanmasıdır. Çoğunluk nedeni ise bamyanın yanlış ayıklanmasından kaynaklanan salyalaşmadır. Salyalaşmanın meydana gelmemesi için bamyanın temizlenme şekline oldukça dikkat etmek gerekir.

Bamya Nasıl Temizlenir?

1-)Bamyaların Yıkanması

Bamya üzerinde küçük tüyler bulunduran bir sebze olduğu için ayıklama işlemine başlamadan önce mutlaka yıkamak gerekir. Küçük küçük olmasından dolayı ise bamyayı tek tek yıkamak oldukça zaman ve emek almaktadır. Bunun için kullanacağınız bamyaların tümünün rahatlıkla sığabileceği büyüklükte derin bir kap temin edin. Daha sonra tüm bamyaları bu kabın içine alarak kabın içini bamyaların üzerini geçecek kadar su ile doldurun ve ellerinizi kabın içine daldırarak bamyaları yıkayın. Birkaç tür suyu değiştirerek bu şekilde bamyaları yıkadıktan sonra bamyaları büyük bir süzgece alıp akan suyun altında son kez tekrar yıkayın.

2-)Bamyaların Kesilmesi

Bamya hassas sebzelerden biri olduğu için bıçak seçimine oldukça dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde bamya kesme işlemi sırasında hırpalanmış olacak ve sonuç olarak da salyaları ortaya çıkacaktır. Bu nedenle bamya kesme işlemini uygularken mutlaka keskin bir bıçak kullanmak gerekir. Bunun yanı sıra bamyanın ebatlarının küçük olmasından dolayı bıçak seçimini de küçük bıçaktan yana kullanmak gerekir.

Büyük bıçakların hakimiyeti daha zor olacağı için bamyaları yanlış şekillerde kesmek kaçınılmaz bir son olacaktır. Bu noktalara dikkat ettikten sonra ise bamyanın ne şekilde kesilmesi gerektiğine dikkat etmek gerekmektedir. Sağlak ya da solak olmanıza göre hangi eliniz ile daha rahat ediyorsanız, ona göre bir elinize bamyayı bir elinize bıçağı alın. Daha sonra da bıçağı 45 derecelik bir açı ile tutarak bamyanın üzerinden ince bir katman olacak şekilde girin. Sonrasında bamyayı saat yönünün tersine doğru çevirerek fazla derin olmayacak şekilde kesin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ