Bele Darbe Alınması

Bele Darbe Alınması

Bele darbe alınması kişinin bel bölgesinde bulunan omurların zedelenmesine bağlı olarak kalıcı bir hasara sebep olabilmektedir. Bu durumda kişi yürüme yetisini bile kaybedebilir.

Bele alınan darbenin şiddeti ve meydana geldiği bölgeye göre çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. En sık karşılaşılan problem darbe sonucunda bu bölgedeki disklerde meydana gelen hasar ve disk kaymasıdır. Bu durumda kişi kronik bir hal alan bel ağrısı çekmeye başlayabilir.

Bele darbe alınması bazı durumlarda cerrahi müdahale gerektirebilir. Özellikle alınan darbe buradaki kemiklerde kırığa sebep olduysa, ameliyat kaçınılmaz olabilir. Ameliyat esnasında bu bölgenin daha hızlı iyileşmesi için uzmanlar tarafından platin takılabilir ve kişi ameliyat sonrasında uzunca bir süre istirahat etmek zorundadır.

Bele alınan darbe bazen anlaşılmayabilir. Ancak bu bölgede oluşan şişlik ve morluklar hasarın boyutunu anlamamıza sebep olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin bir tomografi çektirmesi tanı aşamasında gerekli görülebilmektedir.

Bele Alınan Darbenin Tedavisi

Bel bölgesine alınan darbenin tedavisi için öncelikli olarak darbenin boyutunun ölçülmesi gerekmektedir. Hafif şiddetli darbeler sonucunda bel bölgesinde meydana gelen hasarlar genellikle istirahat ile kısa süre içerisinde geçmektedir.

Orta veya daha şiddetli darbeler sonucunda bel bölgesinde meydana gelen hasar ciddi olabilir ve kişinin sakat kalmasına yol açabilir. Bu sebeple bel bölgesine alınan hasarda kişi fazla hareket ettirilmemeli, uzman bir sağlık ekibi gelene kadar bekletilmelidir.

Ameliyat ile bel bölgesine alınan darbeler uzmanlar tarafından tedavi edilebilmektedir. Ancak çoğu zaman ameliyat gerektirmeyen bu olgularda fizik tedavi uygulaması yapılmaktadır. Fizik tedavi doktorunun vereceği egzersiz programını uygulayan hasta kısa süre içerisinde sağlığına kavuşabilmektedir. Kişi kesinlikle doktor kontrolü dışında bir tedavi yöntemi uygulamaya çalışmamalıdır. Aksi halde kalıcı hasar meydana gelebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ