Beyaz Biber Nasıl Saklanır?

Beyaz Biber Nasıl Saklanır?

Halk arasında karabiber olarak bilinen karabiber ağacının meyvelerinden elde edilen beyaz biber bir karabiber türüdür. Karabiber ağacının meyvelerinin olgunlaşma sürecini tamamlamadan toplanması sonucunda elde edilen biberler karabiberleri oluştururken bu meyvelerin olgunlaşması beklenerek toplandığı zaman elde edilen biber beyaz biber olarak adlandırılır.

Beyaz biberler ağaçtan toplanırken kırmızı renkte olmaktadır. Ancak kırmızı renkte toplandıktan sonra bu biber taneleri 15 gün kadar suda bekletilir. Suda bekletme işlemi ile yumuşayan biber taneleri yumuşar ve kabukları soyulmaya başlanır. Kabuklarının soyulma işlemi tamamlandıktan sonra ortaya çıkar biber taneleri ise beyaz biberi oluşturmaktadır.

Bu şekilde elde edilen beyaz biber mutfaklarda normal karabiber gibi baharat olarak yemeklerin içerisinde kullanılabilmektedir. Keskin bir kokuya ve açık bir renge sahip olmasından dolayı soslu yemeklerde daha çok tercih edilmektedir. Yemeklere ayrı bir hava katan beyaz biber tat olarak karabiberle aynı tada sahiptir. Ancak karabibere göre daha yoğun bir aroma içermektedir.

Oldukça lezzetli ve faydalı olan bu biber çeşidi özellikle de potasyum açısından çok yüksek değerlere sahiptir. Beyaz karabiber doğru koşullarda saklanmadığı durumda ise bayatlayarak besin değerlerini kaybetmektedir. Bu nedenle beyaz biberin saklanmasına dikkat etmek gerekir.

Beyaz Biber Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Tane Beyaz Biber Saklama

Beyaz biberi tane olarak saklamak en etkili yöntemdir. Çünkü henüz öğütülmemiş olan beyaz biber uzun süre tazeliğini korumaktadır. Ayrıca toz beyaz bibere oranla da saklaması çok daha kolay ve rahat olmaktadır. Tane olarak saklamak istediğiniz beyaz biberleri uygun büyüklüklerdeki saklama kaplarına ya da kavanozlara doldurarak saklamanız mümkündür.

Beyaz biberler tane şeklinde olduğu için havanın fazla nemli ve rutubetli olmaması uzun süre boyunca tane beyaz biberin taze olarak muhafaza edilebilmesi için yeterli olmaktadır. Bu şekilde sakladığınız beyaz biberleri kullanmadan hemen önce öğütmeniz en taze ve lezzetli sonucu almanızı sağlayacaktır.

2-)Toz Beyaz Biber Saklama

Toz beyaz biber saklarken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. İlk olarak unutulmaması gereken nokta beyaz biber öğütülme işleminin ardından içerisinde bulundurduğu uçucu yağlar açığa çıkar. Bu nedenle toz beyaz biberin saklanmasına özen göstermek gerekir.

Uygun koşulların sağlanmaması durumunda bu yağlar uçarak biberin aromasını kaybetmesine neden olur. Öğütülerek elde edilen toz beyaz biber küçük cam kavanozlar içerisinde güneş ışığı görmeyecek kuru bir ortam içerisinde saklanmalıdır. Bu noktalara dikkat edilmesi durumunda toz beyaz biber 3 aya kadar tazeliğini koruyarak tüketilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ