Bitlenen Pirinç Nasıl Temizlenir?

Bitlenen Pirinç Nasıl Temizlenir?

Buğdaygiller ailesine üye olan, bataklık arazilerde yetiştirilen oldukça besleyici olan pirincin pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Yemeklerde, pilavlarda, dolmalarda kullanılmasının yanı sıra pirinç unu, pirinç kepeği, pirinç maskesi olarak da kullanılmaktadır.

Vücuda enerji veren, diyareyi önleyen yapısı ile sağlığa oldukça faydalı olan pirinç aynı zamanda cildi de tazelemektedir. Yemeklerin yanı sıra bebekler için de mama yapımında kullanılan pirinç pek çok vitamin ve minerali de bir arada içermektedir.

B grubu vitaminlerin yanında C ve E vitaminlerini de içeren pirinç ek olarak sodyum, magnezyum, demir, çinko ve kalsiyum gibi mineralleri de barındırmaktadır.

Kabuğundan ayrıldığı zaman besleyici nitelikleri azalan pirinç mümkün olduğunca kabuklu tercih edilmesi gereken pirincin bataklıklarda yetişenlerinin yanında dağlarda yetişenleri de vardır.

Çeltik, kılçıksız, sarı çeltik, ak çeltik, amberbu, mısbak ve benzeri çeşitleri ile ülkemizin tarım sektöründe boy gösteren pirinç sofralarımızdan eksik olmayan bir gıda maddesidir.

Pirincin Bitlendiği Nasıl Anlaşılır?

Bunca faydasının yanında bitlenme gibi bir sorunu olan pirincin muhafazasına hem hijyen hem de sağlık açısından dikkat edilmeli, besleyici niteliğinin kaybolmamasına özen gösterilmelidir. Pirincinizin bitlendiğini anlamak için öncelikle pirinç bitinin nasıl olacağını anlatmak gerekirse de pirinç biti kırmızımsı ya da kahverengimsi bir renktedir.

Ergin pirinç bitleri 2 ila 4 mm arasında değişebilen boyutlarda canlılardır. Boyutları oldukça küçük olmasına rağmen güçlü kanatlara sahip olan pirinç bitleri uçarak yer değiştirebilmekte ve besinler arasında geçiş yapabilmektedir.

Üremek ve çoğalmak için yaptıkları pirinç biti yumurtaları ise parlak beyaz şekildedir. Hafif sarımtırak bir renge sahip olan pirinç biti larvaları genel olarak 2,5 mm boyutundadır. Pirinç bitleri yumurtadan çıktıktan sonra bir hafta içerisinde üremeye hazır hale gelebildiği için pirinçlerinizi sık sık kontrol ederek olası gıda israfını ve maddi kaybı engelleyebilirsiniz.

Bitlenmiş Pirinç Nasıl Temizlenir?

  • Oldukça besleyici olan ve sık kullanım alanına sahip olan pirincinizin israfını önlemek için marketten aldıktan sonra poşetinden çıkararak pirinçlerinizi havalandırmalısınız. Ancak bunun öncesinde dikkat edilmesi gereken nokta ise pirinçlerinizi satın alırken pirincin muhafaza edildiği market poşetinin dibinde unlanma olmamasına dikkat etmelisiniz. Pirinçleriniz alırken son tüketim tarihinin uzun olmasına özen gösteriniz.
  • Marketten alıp evde havalandırdığınız pirinçlerinizi evde muhafaza ederken mutlaka cam kavanozları tercih ediniz. Pirincinizi muhafaza etmek için tercih ettiğiniz cam kavanozun içerisine bir miktar tuz atmanız pirincinizin nem miktarını azaltarak bitlenmesini engelleyecektir.
  • Pirincinizi muhafaza edeceğiniz cam kavanozunuzun içerisine tuz atmanın yanı sıra birkaç dal defne yaprağı da atmak pirincinizde oluşabilecek bit ve böcekleri engelleyecektir. Defne yaprağı aroması ile bit ve böcekleri uzaklaştıracak nitelikte doğal bir muhafaza yöntemidir. Ancak defne yaprağı koyduğunuz cam kavanozlar bulunduğu dolaplara koku vereceği için muhafaza dolaplarınıza lavanta keseleri gibi alternatif koku veren maddeler koymanız da bir seçenektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ