Boğazımda Daralma Hissi

Boğazımda Daralma Hissi

Çeşitli sebeplerden boğazda hissedilebilen daralma, tıkanma hissi beraberinde yutkunma zorluğu şikayetini getirmektedir. Tıp literatüründe disfaji şeklinde ifade edilen yutkunma zorluğu genellikle yemek yerken veya bir şeyler içerken yutkunma gereksinimi duyulduğunda hissedilir. “Boğazımda daralma hissi şikayeti“genellikle yutkunmada zorluk çekilmesi durumunda görüldüğünden, yutkunma zorluğuna sebebiyet veren etkenler dolaylı olarak bu şikayete de yol açabilmektedir.

Yutkunurken yaşanan zorluk genel olarak üst solunum yollarında viral veya bakteriyel enfeksiyonun sonucu olarak görülmektedir. Fakat enfeksiyonel rahatsızlıkların yanı sıra yutkunma zorluğunun altında yatan bir çok neden olabilir.

Boğazda Daralma Hissi Neden Olur?

Nefes alışverişi esnasında zorlanma, boğulacakmış gibi hissetme ve yutkunurken zorlanma gibi durumlar; boğazda daralma probleminin belirtilerindendir. Daha çok yutkunmada yaşanan sorunlardan kaynaklanan boğazda daralma hissinin bir çok nedeni olabilir. Doğru tanı ve teşhise yönelik tedavi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Enfeksiyonel Rahatsızlıklar 

Yutkunma güçlüğünün dolayısıyla boğazda daralma hissinin en bilindik nedenlerinden biri; solunum yollarında oluşabilen enfeksiyonel sorunlardır. Solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanan daralma hissi beraberinde yüksek ateş, halsizlik ve boğazda şişlik gibi sorunları da getirebilmektedir. Şayet yutkunma zorluğu ile birlikte bu belirtiler söz konusuysa, tedavi için bir an önce uzmana gidilmesi tavsiye edilir.

Mide Rahatsızlıkları

Ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarından ötürü boğazda tahriş meydana gelebilir. Boğazda oluşan tahriş ise yutkunma zorluğuna sebebiyet vererek, boğazda daralma hissi şikayetine yol açabilmektedir.

Psikolojik Etkenler(Stres, endişe vs.)

Aşırı stres, endişe ve kaygı gibi psikolojik etkenler; yutkunurken zorluk yaşanmasına sebebiyet verebilir. Psikolojik durumlar, vücutta kendini fizyolojik sonuçlarla belli edebilir.  Özellikle üzüntülü bir ortamda veya topluluk önünde konuşurken, yutkunma zorluğu sorununa sık rastlanmaktadır.

Yabancı Cisim

Yemek yerken veya başka sebeplerden, boğaza takılıp kalabilen yabancı cisimler; boğazda takılma hissi sorununa yani yutkunma zorluğuna yol açabilmektedir.

Yutkunma zorluğu problemi bir çok rahatsızlıkla alakalı olabileceğinden, şikayetin altında yatan nedenin mutlaka araştırılması gerekmektedir. Doğru teşhis ve buna yönelik tedavi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ