Boyun ve Ensede Sertlik

Boyun ve Ensede Sertlik

Vücudun üst kısmının omuz ile baş arasını oluşturan boyun bölgesinde genellikle travma etkenlerinin sonucu olarak sertlik ve ağrı sorunu belirir. Boyun ve enseye doğru şiddetli darbe alınması halinde, boyun ve ensede sertlik sorunu baş gösterebilir. Sertlik/şişlik genellikle ağrılıdır. Özellikle bütün gün boyunca bilgisayar başında çalışan kişilerde, uzun süreli hareketsizliğe bağlı olarak boyun ve ensede ağrı-sertlik sorunu sık görülür. Ancak sertliğin altında yatan neden her zaman bu kadar basit etkenler olmayabilir. Hissedilen sertlik ve ağrı, tümör veya sinir hasarı gibi ciddi sorunların belirtisi olabilir. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemesi önerilir.

Boyun ve Ensede Sertlik Neden Olur?

Travma Etkenleri: Boyun ve ense kısmına doğru alınan hasar, darbe fizyolojik şekilde kendini belli edebilir. Bu fizyolojik sonuçlardan olan sertlik ve ağrı, darbenin ne denli olduğuyla ilgilidir. Çok şiddetli hasar söz konusuysa daha ciddi sorunlar baş gösterebileceğinden, bir an önce tedavi için doktora gidilmesi tavsiye edilir.

Uzun Süreli Hareketsizlik: Hareketsiz bir yaşam tarzı, kasların hareketsizliği şeklinde ifade edilir. Tüm gün bilgisayar başında çalışan kişilerde, boyun kaslarının hareketsizliğinden ötürü boyun tutulması sorunu yaşanabilir. Hareketsizliğin yanı sıra sürekli aynı pozisyonda oturma, çalışma durumunda da boyun ve ensede ağrılı sertlik oluşabilir. Oluşabilecek boyun ağrılarını önlemek adına, gün içinde ufak egzersizlerin yapılması ve boyun kaslarının hareket ettirilmesi tavsiye edilir.

Sinir Sıkışması/Hasarı: Duyu iletimi fonksiyonunu yerine getiren sinirlerde oluşabilecek sıkışma veya hasar halinde, boyun ve ensede ağrılı sertlik belirebilir. Genellikle kısa süreli olsa da, müdahale gerekebileceğinden uzmana gidilmesi tavsiye edilir.

Tümör: Ur olarak da bilinen tümör, kimi zaman boyunda oluşabilir. Boyun ve ensedeki sertlik nadiren de olsa tümörün işaretçisi olabilir. Kesinlikle doğru kontrol ve gerekli tetkik için uzmana danışılması önerilir.

Farkedilen sertliğin/şişliğin doğru teşhisi ve nedene yönelik tedavisi için mutlaka uzman doktora gidilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ