Bulgur Pilavının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Bulgur Pilavının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Tahıl grubu gıdalar arasında yer alan buğdaydan elde edilen bulgur kuru baklagiller arasında mutfaklarda yer almaktadır. Özellikle anadolu kesimlerinde sıklıkla üretimi sağlanmaktadır ve bu bölgelerde tüketimi de oldukça yaygındır. Bulgur besin değeri açısından oldukça zengin olan bakliyatlardan birisidir. İçinde çeşitli vitamin ve mineraller bulunduran bulgurda vitamin olarak A vitamini ve B6 vitamini bulunurken mineral olarak da sodyum potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum bulunmaktadır.

İçerdiği bu vitamin ve mineral çeşitliliğinin yanı sıra karbonhidrat ve protein açısından da iyi değerlere sahip olan bulgur önemli besinler arasında yer almaktadır. Besin piramidinin tabanında yer alan bulgur kullanım alanı açısından da oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Gerek salatalarda gerek yemeklerde gerekse de doğrudan pilav olarak tüketilebilmektedir. Kullanım açısından da oldukça çeşitli ve kolay olan bulgur en çok pilav yapımında kullanılmaktadır. Çeşitli yörelere göre bulgur pilavı farklılıklar göstermektedir. Ancak genel olarak bulgurun haşlanması sonucu elde edilen bir pilav türü denilebilir.

Bulgur her ne kadar baklagil formundayken uzun süre saklanabilen bir besin olsa da bulgur pilavı çok da uzun süreli saklanabilecek bir yemek değildir. Bulgur pilavı saklanma koşullarına göre birkaç gün içerisinde bozulabilir. Bozulan bulgur pilavını anlamak için ise birkaç noktaya dikkat etmek gerekir.

Bulgur Pilavının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

1-)Kokusuna Bakarak Anlama

Bulgur pilavı bozulmaya başladığında öncelikli olarak kokusunda belli değişimler meydana gelmeye başlar. Bu nedenle bulgur pilavının bozulup bozulmadığını anlamak için ilk yapılması gereken işlem pilavı koklamaktır. Bulgur pilavını kokladığınızda kokusunda bazı değişimler olduğunu fark ediyorsanız, bulgur pilavı bozulmuş demektir ve bu pilavın tüketilmemesi gerekir. Bozulmaya başlayan bulgur pilavının kokusu hafif ekşileşmiş ve ağırlaşmış bir kokudur.

2-)Görüntüsüne Bakarak Anlama

Görüntüsüne bakarak bulgur pilavının bozulup bozulmadığını anlamak ise uygulaması en kolay olan yöntemdir. Bu yöntemde bulgur pilavının üzerinde çeşitli mikroorganizmalar oluşmaya başlar ve kendilerini gösterirler. Bu nedenle pilavın bozulup bozulmadığını anlamak oldukça kolay olacaktır.

Bulgur pilavınızın üzerinde beyaz beyaz pamuğu andıran transparan yapılar görüyorsanız pilav bozulmaya başlamış demektir. Bu durumun ilerlemesi durumunda pilavın yüzeyinde küf olarak adlandırılan yeşil renkte mikroorganizma yoğunluğu gözlemlenir. Bu durumda bulgur pilavının kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

3-)Tadına Bakarak Anlama

Tadına bakarak anlama yöntemi genellikle pilavın bozulmaya başladığı aşamada kullanılmaktadır. Görünümünde ya da kokusunda herhangi bir değişim meydana gelmediği için pilavın bozulup bozulmadığını anlamak oldukça zordur. Bu durumda pilavın tadına bakmak gerekir. Eğer pilavın tadında herhangi bir değişiklik yoksa pilav bozulmamış demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ