Büyük Abdeste Çıkamama

Büyük Abdeste Çıkamama

Büyük abdeste çıkamama durumu günümüzde çok sık yaşanılan bir problemdir. Kabızlık günümüzde yeme alışkanlığının değişmesine, hazır ve paketli gıdaların çok daha fazla tüketilmesine bağlı meydana gelmektedir.

Büyük abdeste çıkamama durumu yani kabızlık kişiden kişiye değişebilen bir düzen içerisindedir. Bazı kişilerin haftada bir büyük abdestine çıkması normal iken bazı kişilerde bu durum kabızlık olarak nitelendirilir.

Kabızlık kişide şişkinliğe, karın ağrısına ve ciddi sıkıntıya sebep olur. Özellikle fazla et ve protein ağırlıklı beslenme, lifli gıdaların az tüketilmesi bu duruma sebep olur.

Büyük abdeste çıkamamanın bir diğer sebebi kalın bağırsakta meydana gelen patolojik ve fizyolojik dengenin bozulmasından kaynaklanır. Özellikle kalın bağırsakta meydana gelen polipler ya da anüste ( kalın bağırsağın dış kısma açıldığı yapı) meydana gelen polipler kabızlığa yol açabilir.

Günümüzde büyük abdeste çıkamamanın bir diğer sebebi ise psikolojik nedenlerdir. Yapılan araştırmalar psikolojik olarak kendini rahat hissetmeyen kişilerin büyük abdestlerini yaparken ciddi problemler yaşadığını kanıtlar niteliktedir.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık kişinin gündelik hayatını olumsuz etkileyen, kişinin toplum içerisinde huzursuz hissetmesine sebep olabilen bir problemdir. Genellikle kişilerin bu durumu yaşarken doktora dahi gitmek aklına gelmez. Ancak bu durum kronik bir rahatsızlık haline gelmiş olabilir bu sebeple mutlaka doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Kabızlık yediğimiz ve içtiğimiz yiyecekler ile de giderilebilir. İşte kabızlık sorunun çözülmesi için;

  • Bol bol lifli gıdalar tüketin
  • Sebze tüketimini arttırın
  • Hazır ve paketli gıdalardan uzak durunuz
  • Uzun süredir kabız iseniz et ve et ürünlerini yemeye biraz ara veriniz.
  • Kayısı ve şeftali gibi lifli gıda tüketimini arttırın
  • Kefir, yoğurt bol miktarda tüketiniz.
  • Yulaf tüketmeniz bağırsaklarınızı rahatlatacak, tuvaletinizi yapmanızda size yardımcı olacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ