Çam Mantarı Nasıl Saklanır?

Çam Mantarı Nasıl Saklanır?

Çam mantarı ülkemizde yetişebilen mantar türlerinden birisidir. Bu nedenle de erişim açısından kolay bir şekilde elde edilebilmektedir. Ancak önemli olan nokta çam mantarının saklanma şeklidir. Genel olarak mantar uzun ömürlü yiyecekler arasında yer almamaktadır. Bu nedenle doğru koşullarda saklanması gerekir. Aksi takdirde çok kısa süre içerisinde bozularak tüketimi mümkün olmayan hale gelmektedir. Çam mantarı saklamak için uygulanabilecek birkaç yöntem vardır. Bunlar derin dondurucuda saklama yöntemi, konserve yaparak saklama yöntemi ve tuza yatırarak saklama yöntemi olarak 3 başlığa ayırmak mümkündür.

Çam Mantarı Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Derin Dondurucuda Saklama

Derin dondurucuda mantar saklama yöntemi mantarın uzun süreler sonra bile tüketebilme olanağı verdiği için oldukça kullanışlı bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için öncelikli olarak mantarın suyunun buharlaştırılması sağlanmalıdır. Bu sayede mantar içinde bulundurduğu sudan dolayı küçülecek ve dondurucuda yer kazanmanızı sağlayacaktır. Bunun için öncelikle mantarları iyice yıkayın. Ardından istediğiniz boyutlarda keserek bir tavaya alın ve mantarları kavurun.

Böylece mantarların bulundurdukları suyu buharlaştıracaktır. Daha sonra mantarların soğuması için bir süre bekleyin. Yeterli süre geçtikten sonra ise mantarları buzdolabı poşetlerine ya da saklama kaplarına yerleştirerek derin dondurucuya kaldırın. Bu yöntem ile mantarları 1 yıl kadar saklayabilirsiniz.

2-)Konserve Yaparak Saklama

Konserve yaparak saklama yöntemini uygulamak için mutlaka lastik contalı kavanozlar kullanmanız gerekir. Bu kavanozları temin ettikten sonra öncelikle mantarları iyice yıkayın ve kavurun. Böylece mantarların suyunun buharlaşmasını sağlamış olursunuz. Daha sonra temiz ve lastik contalı kavanozların içine mantarları doldurun. Kavanozların üzerinde 2-3 cm kadar boşluk kalmasına özen gösterin.

Bir yandan da tuzlu su kaynatarak homojen bir karışım elde edin. Daha sonra hazırlamış olduğunuz tuzlu su karışımını mantarlı kavanozların içine dökün. Bu işlemin ardından kavanozları kapatarak büyük bir kabın içine yerleştirin. Bu kabın içini de kavanozları kapatacak miktarda su ile doldurun. Hazırlamış olduğunuz kabı 75 dakika kadar kaynatın. Kaynatma işleminin ardından kavanozları kaptan çıkararak soğuması için bekleyin. Bu yöntem ile mantarları yıllarca saklayabilirsiniz.

3-)Tuza Yatırarak Saklama

Tuza batırarak saklama yöntemi için öncelikle mantarları iyice yıkayın ve sularının süzülmesi için bir süre süzgeç üzerinde mantarları bekletin. Ardından ellerinizin arasında bastırarak suyunun olabildiğince çıkmasını sağlayın. Daha sonra temiz bir kavanoz ya da kaba tek sıra şeklinde mantarları dizin. Burada kullanacağınız kabı mantar miktarınıza göre ayarlayabilirsiniz. Daha sonra mantarların üzerini kaplayacak miktarda tuz ilave edin.

Mantarlar kaplandığında tuzun üzerine tekrar mantar sererek bu işlemi kap dolana kadar ya da mantarlar bitene kadar tekrarlayın. Ancak bu işlemde dikkat etmeniz gereken nokta en üstte tuzun olmasıdır. Bu kabın üzerine bir tabak ve onun üzerine de bir ağırlık koyarak mantarların suyunun iyice çıkmasını sağlayın. Mantarların suyu çıktıktan sonra kavanozlara yerleştirerek 1 yıldan fazla süre serin bir ortamda saklayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ