Camdaki Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

Camdaki Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

Yağlı boya uygulaması esnasında cama yağlı boya damlalarının sıçraması sonucunda ya da yağlı boya ile boyanan bir objenin cama değmesi gibi nedenler sonucunda camda yağlı boyadan kaynaklı lekeler oluşabilmektedir. Meydana gelen lekelerin çıkarılması için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

Yağlı boya lekelerini camdan çıkarmak için kimyasal maddelerden, mekanik güçten yararlanabilirsiniz. Yağlı boya lekelerini çıkarmak için kullanacağınız yöntemi kendiniz değerlendirerek seçebilirsiniz. Seçtiğiniz yöntemin cama zarar vermediğinden, çizik oluşmadığından emin olunuz.

1-) Yağlı Boya Lekelerini Kazıyın

Cam üzerinde oluşan yağlı boya lekelerini çıkarmak için kulanabileceğiniz pratik yöntemlerden bir tanesidir. Tek yapmanız gereken maket bıçağı ile oluşan yağlı boya lekelerini kazıyarak çıkarmak.

Bu işlem esnasında maket bıçağını sert bir şekilde kullanmadığınızdan emin olunuz. Aksi takdirde camın çizilmesine neden olabilir.

Yağlı boya lekelerini kazımak için evlerde kullanılacak en pratik aletlerden bir tanesi de jilettir. Jilet ile çok küçük yağlı boya lekelerini çıkarabilirsiniz. Bu yöntemi kullanırken kendinize zarar vermediğinizden emin olunuz.

2-)Tiner Kullanın

Tiner, yağlı boyanın çözülmesini sağlayan organik çözücülerden bir tanesidir. Bu işlem kimyanın en temel özelliğine dayanarak gerçekleşir, benzer kimyasal benzer kimyasalı çözer. Burada yapılması gereken pamuklu bir beze bol miktarda tiner çözeltisi dökmek ve bu tinerli bez ile yağlı boya lekelerini silmek.

Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken adım tinerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Tiner, çok yanıcı bir kimyasal maddedir. Bu sebeple kimyasalı muhakkak işlem sonrasında uzaklaştırmak gerekmektedir. Bunun için bol su ile yıkamak ya da sabunlu su ile silmek işe yaramaktadır.

3-)Yapışkanlı Bant Kullanın

Bu yöntem özellikle camda oluşan küçük boyuttaki yağlı boya lekelerinin çıkarılması için kulanılabilmektedir. Burada yapmanız gereken evde bulunan koli bandı ile yağlı boya lekesinin bulunduğu yeri bantlamak. Bu işlemin ardından eliniz ile lekenin üzerine iyice bastırınız ve sert bir şekilde çekiniz. Bu işlem ile küçük boyutlardaki yağlı boya lekelerinin çıkarılmasını sağlayabilirsiniz.

NOT: Yağlı boya lekelerini kolayca çıkarmak için kurumasını beklemeyiniz. Kuruyan yağlı boyanın çıkarılması çok daha zor olmaktadır. Yağlı boya kurumadan silinmelidir. Bu işlemi etrafa yaydırmadan yapınız. Ardından kalan lekeyi çıkarmak için organik çözücü bir kimyasaldan yararlanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ