Çatal, Kaşık ve Bıçak Nasıl Parlatılır?

Çatal, Kaşık ve Bıçak Nasıl Parlatılır?

Mutfağa düşkün erkekler olsa da bizim toplumumuzda genelde hanımların uzmanlık alanıdır. Mutfaklar ve parlak çatal bıçak takımları hanımlar için çok önemlidir. Yıllar içinde belki de binlerce kez kullanıldıkları ve kireçli sularımıza maruz kaldıkları için çelik çatal bıçak takımları zamanla kararmalar yapar. Biz bu sorunu evlerimizde eksik olmayan sirke, karbonat, limon, elma ve de çamaşır deterjanı yardımı ile gidereceğiz.

Sirke ve Karbonat Yöntemi

Birçok sorunun çözümü olarak akla gelen ilk ikili genelde sirke ve karbonattır. Hem ucuz hem de pratik yöntemlerden biri bu yöntem. Bir çay kaşığı sirkeye (elma sirkesi asitlik yüzdesi nedeniyle daha etkili olacaktır) bir tatlı kaşığı karbonat eklenerek karıştırılır. Ardından bir tencere veya çaydanlığın içine bir miktar su ile birlikte bu karışım koyulur. Parlatmak istenilen çatal kaşık bıçaklar bu suyun içine konularak kaynatılır. Daha sonra bol su ile iyice durulanır.

Sadece karbonat kullanmakta bir yöntemdir. Yumuşak bir beze 1 çay kaşığı dolusu karbonat dökerek çatal bıçaklarınızı güzelce ovalayıp durulayabilirsiniz.

Limon Kabuğu Yöntemi

Bir diğer yöntem ise kullanılmış limon kabukları; kullandığınız limonların kabuklarının dış kısımlarıyla çatal kaşık bıçak takımlarınızı ovalayıp bol su ile durulayarak gerçekten etkili bir işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Elma Kabukları Yöntemi

Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise elma kabukları yöntemi. Elma kabuklarını yeterli miktarda suyla tencereye koyun. İçine kararan çatal kaşık bıçaklarınızı da koyarak kaynatmaya başlayın. Kaynadıktan sonra 5-10 dakika daha bekleyip bol su ile durulayın.

Çamaşır Deterjanı Yöntemi

Bu yöntem de parlatılmak istenen bütün çatal kaşık bıçakların sığacağı bir tencereye su doldurulur ve üzerine çamaşır deterjanı eklenir. Bu şekilde kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra bol suyla iyice durulanır. Çamaşır deterjanı kullandığımız için iyi durulanmış olması çok önemli.

Bu yöntemlerle parlattığınız takımlarınızın parlaklığının daha uzun sürmesi için bulaşık makinenize deterjanla birlikte 1 tatlı kaşığı çamaşır suyu koyabilirsiniz. Daha fazla koymak isteyenler içinse 1 yemek kaşığını geçmemesinde fayda var.

NOT: Kireçli sular özellikle yüksek sıcaklıklarda çatal kaşık bıçaklarda kararma yapacağı için bulaşık makinenizin düzenli bakımını yaptırmanız uzun vadeli bir koruma sağlamış olacaktır. Yemek artıkları da zamanla kararmalara neden olur. Bu nedenle kullanıldıktan sonra olabildiğince çabuk yıkanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ