Cea Değeri

Cea Değeri

Cea değeri karsinoembriyonik antijenin kısaltılmasıdır. Cea testi kandaki karsinoembriyonik antijenin ölçülmesi amacıyla yapılır. Karsinoembriyonik antijen anne karnındaki bebekte üretilir ve kandaki miktarı fazladır ancak bebek doğduğundan itibaren üretimi durur. Normal insan vücudunda karsinoembriyonik antijen yoktur ya da çok az miktardadır.

Cea değerinin yüksek oması başta kalın bağırsak kanseri için ayırt edici bir belirteçtir. Cea değeri birçok kanser türünde artış gösterir hatta çoğu rahatsızlıklarda tümör belirteci olarak cea testi rutin olarak uygulanır.

Cea değerinin hesaplanabilmesi için koldan bir tüp kan alınması genellikle yeterlidir. Ancak karın zarı yani peritondan alınan sıvı ile ya da beyin omurilik sıvısı ile de cea değeri hesaplanabilir.

Cea değerine bakılması;

  • Başta kalın bağırsak olmak üzere; akciğer, pankreas, yumurtalık, vb. kanserlerin belirlenmesinde kullanılır.
  • Kanser tedavisinin takibi, kemoterapinin işe yarayıp yaramadığının kontrolünde kullanılır.
  • Cerrahi müdahale sonrasında ameliyatın işe yarayıp yaramadığının görülmesi için cea değerine bakılır.
  • Kanserin tekrar edip etmemesi konusunda cea değerine bakılır.

Cea Değeri Nasıl Düşer?

Cea değeri normal şartlar altında kanda 5ng/ml değerinin altında bulunmalıdır. Bu değerinin üzerindeki cea değeri başta kalın bağırsak kanseri olmak üzere birçok kanserinin geliştiğinin göstergesi olarak kullanılır.

Cea değeri genellikle kanserli hücrelerin ortadan kaldırılması halinde düşer. Kanserli hücrelerin ortadan kaldırılması için; cerrahi müdahale ya da kemoterapi uygulaması yapılır.

Cea değeri tümörlü dokunun cerrahi müdahale alınmasından yaklaşık olarak 6 hafta sonra normal değerlerine döner. Cea değeri normal değerlerin altına dönmez ise bu durum yapılan cerrahi müdahalenin yeterli olmadığını gösterir.

Cea değeri kemoterapi uygulamasının başlamasıyla da düşmeye başlar. Bu değerinin takibi ile de kemoterapinin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı gözlemlenmiş olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ