Çiğdem Nasıl Saklanır?

Çiğdem Nasıl Saklanır?

Süsengiller ailesine ait bir bitki türü olan çiğdem çok yıllık ve yumrulu otsu bir bitkidir. Çiğdemin çok fazla türü bulunmaktadır. Ancak bu türler belli başlı renkler altında toplanmıştır ve bu renkler çingene pembesi ile mavidir. Bu renkler çiğdem bitkisinin çiçek renklerini oluşturmaktadır. Çiğdem çok yıllık bir bitki olmasından dolayı yıllar boyunca çiçek açmaya devam eder. Ancak çiğdem bitkisinin çiçekleri çiğdemin türüne göre farklı zamanlarda açabilmektedir. Bazı çiğdem türleri ilkbaharda çiçek açarken bazı türleri de sonbahar aylarında çiçek açmaktadır. Yaz aylarının sonlarının gelmesi ile dikilme süreci başlayan çiğdem bitkisi türüne göre kış aylarının ilk haftalarına kadar dikilebilmektedir.

Çiğdem toprak olarak oldukça verimli topraklarda yetişmektedir. Organik içeriği yüksek olan bu toprakların gevşek bir yapıda olması çiğdem bitkisinin yetişebilmesi için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra çiğdemi yetiştirebilmek için sık sık sulamak gerekir. Suyu seven bu bitki sulak arazilerde rahatlıkla yetişebilir. Toprağa tutunma aşaması biraz zahmetli gibi gözükse de sonrasında fazla bakım istememektedir. Bu anlamda bakımı kolay olan çiğdem bitkisini saklamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunun içinde öncelikli olarak çiğdemin ne şekilde saklanmak istendiği önem kazanır.

Çiğdem Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Bitki Olarak Saklamak

Çiğdemi bitki olarak saklamak yaş olarak saklamak ile aynı anlama gelmektedir. Bu şekilde saklayabilmek için hava şartlarına dikkat etmek gerekir. Çiğdem evlerde, ofislerde saksılarda rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bunun için hava koşullarına dikkat etmek gerekir. Çiğdem soğuğa karşı oldukça dayanaklı bir bitkidir. Bu nedenle soğuk ortamalarda rahatlıkla bırakılabilir. Bunun yanı sıra güneş ışığından hoşlanmayan çiğdem bitkisini karanlık ya da gölge bir ortamda saklamak gerekir.

2-)Kurutarak Saklama

Kurutarak saklama yöntemi çiğdem bitkisinin en çok kullanılan saklama yöntemidir. Bu yöntemi bitkinin çiçek kısımlarını topladıktan hemen sonra uygulamak gerekir. Bunun için toplanan çiçekler öncelikli olarak iyice yıkanmalıdır. Yıkama işleminin ardından da çiçekler bir tepsi ya da naylon üzerine serilmelidir.

Bu aşamada çiçeklerin üst üste gelmemesine özen gösterin. Üst üste gelen çiçekler birbirlerine yapışık olarak kuruyacaktır. Birbirlerine değen çiçeklerin kalınlıklarının fazla olması durumunda çiçeklerde küflenmelerde meydana gelebilir. Bu nedenle bu aşama oldukça önemlidir. Özenle hazırladığınız tepsi ya da naylonu doğrudan güneş ışığı alan temiz havalı bir yere koyun. Her gün alt üst ederek eşit bir şekilde tamamen kurumasını sağlayın. Dışarıda kurutmaya bıraktığınız çiğdemlerin temiz alanda olduğundan emin olunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ