Çikolata Nasıl Saklanır?

Çikolata Nasıl Saklanır?

Çikolata kakao çekirdeklerinden elde edilen oldukça lezzetli bir atıştırmalıktır. 7’den 70’e herkesin severek tükettiği atıştırmalıkların başında çikolata gelir. Bu kadar çok seviliyor olması tüketimini oldukça arttıran bir nedendir. Çeşitlik anlamında da oldukça zengin olan çikolata bu çeşitlilik sayesinde de birçok kişiye hitap etmektedir.

En çok sevilen ve tüketilen başlıca çikolata çeşitleri ise sütlü çikolata, bitter çikolata, beyaz çikolata, antep fıstıklı çikolata, fındıklı çikolatadır. Bunun yanı sıra karamelli çikolata, likörlü çikolata gibi farklı çeşitleri de bulunmaktadır.

Ayrıca bitter çikolatalarda kendi içlerinde farklılık göstermektedir. Bunun nedeni ise içerdiği kakao oranlarının farklılıklarıdır. Yüksek kakao oranına sahip çikolataların tadı sütlü çikolatalara göre daha acımsı olsa da sağlık açısından en ideal olan çikolata da bitter oranı yüksek olan çikolatalardır. Farklı çeşitleri bulunan çikolatayı ise saklamak zorlu işlerden biridir. Bunun nedeni ise hava şartlarından çabuk etkilenmesidir. Gerek nem gerekse havanın sıcaklık derecesi çikolatanın etkilenmesinde önemli rol oynar. Bu nedenle çikolata saklarken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Çikolata Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Nem

Nem çikolatanın saklanması için önemli bir noktadır. Çünkü yüksek nem oranları çikolatanın belli değişimlere uğramasına yol açar. Bu nedenle çikolata saklanırken havadaki nem oranının %50’yi geçmemesine dikkat edilmelidir. Çikolatanın bulunduğu ortamda nem oranı daha yüksek ise hemen uygun nem aralığında bir ortam sağlanmalı ve çikolata hazırlanmış olan bu ortamda tutulmalıdır.

2-)Sıcaklık

Çikolatanın zarar görmesinin en önemli nedenlerinden biri de sıcaklıktır. Bu nedenle saklamak istediğiniz çikolatayı ne çok sıcak bir ortamda bırakmalısınız ne de çok sıcak bir ortama koymalısınız. Çikolata 16 ᵒC ile 20 ᵒC sıcaklıkları arasında saklanmalıdır. 16 ᵒC’nin altında kalan sıcaklıklar çikolatanın tadının azalmasına ve parlaklığını kaybetmesine neden olur. 20ᵒC’nin üzerindeki sıcaklıklar ise çikolatanın eriyerek şeklinin bozulmasına sebep olur. Yapısal olarak çikolatanın bozulmasına bir etkisi olmasa da görüntü ve lezzet açısından düşük veya yüksek sıcaklıklar uygun değildir.

3-)Koku

Çikolata kuru ve serin bir ortamda güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde saklanması gereken bir yiyecektir. Ancak çikolatanın saklandığı ortam da oldukça önemlidir. Yoğun kokulu besinler ile birlikte saklanan çikolata da tat değişimleri meydana gelir. Çikolata bulunduğu ortamın kokusunu emeceği için çikolata saklanan ortamın koku açısından nötr olmasına dikkat edilmelidir.

NOT: Çok sıcak günlerde çikolataları oda sıcaklığında saklamak mümkün olmadığı için buzdolabına koymak gerekir. Ancak buzdolabında saklanan çikolatalar dışarıya bir havluya sarılarak çıkarılmalıdır. Bu uygulama çikolatanın parlaklığını kaybetmemesi için oldukça etkilidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ