Deniz Börülcesi Nasıl Ayıklanır?

Deniz Börülcesi Nasıl Ayıklanır?

Deniz börülcesi deniz kıyısına yakın olan yerlerde yetişen ıspanakgiller ailesine ait olan bir bitki türüdür. Deniz börülcesi adı altında birbirine çok benzeyen farklı alt türler bulunmaktadır. Bu nedenle yenilebilir olan deniz börülcesini bu alt türlerden ayırt etmek oldukça zordur.

Gerek ayıklama işleminin zorluğundan gerekse de kolay bulunamayan bir bitki türü olmasından dolayı sık sık tüketilemeyen bir bitki olsa da sağlık açısından mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Deniz börülcesinin insan sağlığına olan faydaları oldukça çoktur.

Denizde yetişmesinden dolayı deniz suyunda bulunan tüm mineraller deniz börülcesinde de
bulunmaktadır. Bu nedenle deniz börülcesinde farklı besinlerden alınması zor olan mineralleri almak oldukça kolaydır. Vücudun mineral dengesini sağladığı için tuz dengesini de sağlamış olur. Aynı zamanda C vitamini açısından da zengin olduğu için vücuda bağışıklık kazandırmaktadır.

Bunların yanı sıra idrar söktürücü özelliği, kalıcı ödemlerin atılmasına yardımcı olma, tiroid hormonlarını dengeleme, iyot eksikliğinden kaynaklanan guatr hastalıklarına iyi gelme, iştah açma, mesane iltihaplanmalarını engelleme, metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlayarak düzenli zayıflatma gibi özellikleri de bulunmaktadır. Lezzet açısından da oldukça zengin deniz börülcesini ayıklamak ise biraz zahmetli bir iştir. Ancak doğru şekilde yapılması durumunda oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Deniz Börülcesini Ayıklama Yöntemleri

1-)Temizlenmesi

Temizleme aşaması ayıklama aşaması için bir hazırlık aşamasıdır. Bu aşamada öncelikli olarak deniz börülcesinin kalın ve sert olan kök, sap kısımlarının kesilmesi gerekir. Böylece ayıklama aşaması çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu aşamada kullanılan bıçağın küçük ve keskin olması daha iyi olacaktır.

Kök ve sap kısımlarını bıçak yardımı ile olabildiğince ayıkladıktan sonra bol su ile iyice yıkamak gerekir. İnce sık yapıda olduğu için deniz börülcesinin aralarına kum parçaları ya da toprak parçaları gibi küçük taneli ya da farklı şeyler kalabilmektedir. İyi temizlenmemesi durumunda bunlar ile birlikte yeneceği için temizlik aşamasında dikkatli olunması gerekir. Bol su ile yıkadıktan sonra deniz börülceleri ayıklama işlemine hazır hale gelecektir.

2-)Ayıklanması

İçinde kılçık bulunmasından dolayı etli kısımların dallardan ayıklanması gerekir ve bunu yapabilmek için deniz börülcesini haşlamak gerekir. Temizleyerek hazırlanmış olan deniz börülceleri için yeterli büyüklükte bir tencerenin içini su ile doldurun ve su fokur fokur kaynayana kadar bekleyin.

Su tamamiyle kaynadıktan sonra deniz börülcelerini kaynamakta olan suyun içine atın ve hemen saate bakın. Ortalama olarak 10 dakika da haşlanma süresini tamamlamaktadır ancak yine de kontrol ederek haşlamak gerekir. Çünkü fazla haşlanması durumunda kılçıkları da yumuşayacaktır ve bu durum ayıklanmasını zorlaştıracaktır. 8 dakika dolduktan sonra bir çatal yardımı ile kontrol edilerek etli kısımlarının yumuşayıp yumuşamadığı kontrol edilir.

Burada börülcelerin bir miktar diri olması beklenir. Bu kıvam sağlandıktan sonra haşlanma aşaması da tamamlanmış olur. Sonrasında etli kısımları elinizle sıyırarak rahatlıkla ayıklayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ