Ders Çalışırken Nasıl Konsantre Olunur?

Ders Çalışırken Nasıl Konsantre Olunur?

Ders çalışırken nasıl konsantre olunur çoğu öğrencinin merak ettiği bir konudur. Ders çalışmak genç bireylerin büyük zamanını alan bir eylemdir. Üniversite sınavları, lise sınavları, meslek için girilmesi gereken sınavlar ve dil sınavları hayatımızın büyük evresinde bizi çalışmaya iten unsurlar arasında yer almaktadır. Küçük yaşlardan itibaren yaptığımız bir eylem olan ders çalışma uygulamasını küçük yaşlarda düzene oturtmak tüm yaşantımızda işimize yarayacaktır. Düzenli ders çalışmak, konsantre olmak için yapılması gereken işlemlerin başında gelir.

Özellikle gençleri ders çalışırken engelleyen, konsantre olmalarını sağlayan birçok etken bulunmaktadır. Bu etkenlerin hayatın çıkarılması zor ise kişinin konsantre olmaya çok daha fazla dikkat vermesi gerekmektedir. Konsantre olmadan ne kadar ders çalışılırsa çalışılsın bir anlamı olmayacağı gibi kişinin zamanını da boşa kullanmasına neden olacaktır.

Ders Çalışmayı Engelleyen Faktörler Nelerdir?

  • Arkadaşlık ilişkileri ders çalışmayı engelleyen faktörlerin başında gelir. Özellikle genç yaşlarda daha çok ortaya çıkan bu durum kişinin arkadaşlarına uyarak ders çalışmayı ertelemesi olarak açıklanabilir.
  •  Ders çalışmayı engelleyen diğer bir etken ise kişinin yaşadığı psikolojik ve ailevi sorunlardır. Aile içinde yaşanan kavgalar, kişinin özel hayatı ders çalışmayı olumsuz olarak etkilemektedir.
  • Ders çalışmak için uygun bir alanın olmaması da öğrenciyi olumsuz yönde etkilemektedir.
  • Derslere karşı ilgisizlik, öğretmenden dolayı derse karşı gelişen olumsuz duygular, geçmiş dönemlere ait önyargılar kişinin ders çalışmasının önünde yer alan olumsuz faktörler olarak nitelendirilmektedir.

Ders Çalışırken Konsantrasyon Nasıl Sağlanır?

  • Ders çalışırken konsantre sağlamak için öncelikle çalışma ortamının düzgün bir biçimde yerleştirilmesi önemlidir. Ders çalışmak için ferah, sakin ve derli toplu bir oda tercih etmek önemlidir.
  • Ders çalışmak için kişinin yatak vb. alanlar yerine kesinlikle bir masa tercih etmesi gereklidir.
  • Ders çalışırken ara vermek konsantrasyon sağlamak için oldukça önemlidir. Kişinin vereceği kısa aralar hem hava almasını sağlayacak hem de derse karşı ilgisini kaybetmesini önleyecektir.
  • Düzenli bir yaşam tarzı konsantrasyonu sağlayan en büyük etkenlerin başında gelmektedir. Düzenli bir uykunun yanı sıra sağlıklı beslenme tarzı da konsantrasyon üzerinde olumlu etkilere neden olmaktadır.
  • Ders çalışırken konsantre olmak için düşüncelerinizi kontrol altına almayı da deneyebilirsiniz. Ders çalışırken zihnin başka alanlara kayması sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Kişinin böyle bir durumla karşı karşıya kaldığı anda kendini bu düşüncelerden arındırması, zihnini boşaltmaya çalışması gerekmektedir.
  • Konsantrasyon üzerinde olumlu etkisi bilinen diğer bir yöntem de cep telefonu, tablet gibi ilgi çekici ögelerden uzak kalmak olacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ