Dil Kökünde Kabarcıklar

Dil Kökünde Kabarcıklar

Dil; en önemli işlevlerden biri tat alma işlevi olan, kaslardan meydana gelmiş ağız içi organlarından biridir. Tat alma dışında; çiğneme, konuşma ve besinin yutulması gibi pek çok konuda faydası söz konusudur. Kimi zaman dilin çevresinde veya üst yüzeyinde, kabarcıklar oluşabilmektedir. Dildeki kabarcıklar, daha çok yemek yerken veya konuşurken rahatsızlık olma hissi ile tesadüfen farkedilir. Tüketilen besinlerin kabarcıklara yani tahriş olan alana temas etmesi, dilde acı hissine yol açarak rahatsızlığa sebebiyet verebilmektedir.

Dildeki Kabarcıklar Neden Olur?

Dilin üst bölümünde tat almamızı sağlayıcı, tomurcuk şeklinde yapılar bulunmaktadır. Bu yapılar papilla olarak bilinir. Tat alma duyusunu gerçekleştiren papillaların(tat alma tomurcuklarının), tahriş olması halinde dil üzerinde kabarcıklar meydana gelebilir. Dilin yan tarafında, üstünde veya köküne doğru rastlanabilen bu kabarcıklar bir çok nedenden ötürü oluşabilir.

Dilin Zarar Görmesi(Travma Etkenleri) 

Dilin zarar görmesi veya darbe alması halinde, dilde kabarcık ve beraberinde ağrı sorunu baş gösterebilmektedir. Çok sıcak içeceğin veya yiyeceğin dille temas etmesi, dilin yanlışlıkla ısırılması en sık karşılaşılan durumlardandır. Bu nedenlerde bağlı dilde oluşan tahriş, zarar; kendini dilde kabarcık ve ağrı ile belli eder. Çok ciddi bir hasar söz konusu değilse, kabarcıkların kısa süre içinde kendiliğinden geçmesi beklenir.

Ağız İçi Rahatsızlıkları 

Mantar, virüs ve bakteri gibi zararlı mikroorganizmaların ağız içine girmesi ve burada türemesi halinde dilde şişlik problemi görülebilmektedir. Farkedilen dildeki kabarcıklar, çeşitli ağız içi rahatsızlıklarının işaretçisi olabilir. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bu sebepten oluşabilecek kabarcık sorununu bir takım yöntemlerle önlemek mümkündür;

  • ağız içi temizliğinin yeterince ve tam anlamıyla yapılmalı
  • diş temizliğine özen gösterilmeli
  • gün içinde eller veya çeşitli eşyalar, ağza sokulmamalı(ağza doğru bakteri geçişini önlemek için mühimdir.)

Alerjik Durumlar

Vücudun alerjiye yol açabilecek(alerjen) maddeye karşı verdiği/gösterdiği tepki, alerjik reaksiyon/durum olarak bilinmektedir. Yenilen gıdalara karşı dilde alerjik durum sonucunda, tepki olarak kabarcıklar oluşabilir. Bu nedenden doğabilecek dilde kabarcık problemini önlemenin en kesin yöntemi; alerjen maddenin belirlenmesi ve bundan uzak durulmasıdır.

Dildeki kabarcıklar/şişlikler kimi zaman ciddi ağız içi hastalıklarının belirtisi olarak görülebilmektedir. Şikayetin altında yatan nedenin doğru tespiti ve nedene yönelik tedavisi için uzman doktora gidilmesi tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ