Dildeki Morluk

Dildeki Morluk

Dil; tat alma fonksiyonunu gerçekleştiren, ağız içerisinde bulunan bir organdır. Tat alma işlevinin yanı sıra çiğneme ve yutma gibi eylemlere de yardımcı olur. Normal şartlarda dil, pembe renkte bir görünüme sahiptir. Tüketilen besinlerden, çeşitli rahatsızlıklarından kaynaklı dil renginde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Dilde oluşan renk değişiklikleri çoğu zaman beslenme alışkanlıkları ile ilintilidir.

Dildeki renk değişimi pembeden mora çalan bir tonda olabilir. Dildeki morluk kişinin paniğe ve endişeye kapılmasına yol açar. Bunun nedeni, bu renk değişiminin ağız içi kanser rahatsızlıklarıyla ilintili olabileceğinin düşünülmesidir. Şayet dildeki renk değişimi bir süredir devam ediyorsa, endişeye kapılmadan doğru tetkik için uzman hekime başvurulması tavsiye edilir.

Dilde Morarma Neden Olur?

Tüketilen Besinler

tüketilen besinler

Dilde meydana gelebilen renk değişiklikleri genellikle gün içerisinde tüketilen gıdalarla ilintilidir. Meyve, sebze gibi doğal gıdalarla beslenen sağlıklı kişilerde dil renginde değişikliğe fazla rastlanmaz. Ancak genellikle endüstriyel ürünlerle beslenmeyi tercih eden kişilerde, dil renginin daha koyu olduğuna rastlanabilmektedir. Hem sağlıklı bir yaşam açısından hem de dil renginde oluşabilecek koyulaşmayı engellemek adına, doğal ve sağlıklı beslenmekte fayda vardır.

Solunum Yolu Enfeksiyonu

solunum yolu enfeksiyonu

Üst ve alt solunum yolu olmak üzere iki farklı grupta incelenen solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlıkları, dilde renk değişikliğine sebebiyet verebilmektedir. Renk değişikliğinin yanı sıra dilin paslı bir görünüme bürünmesine ve dilde acı bir tadın oluşmasına da neden olabilmektedir. Soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarını takiben dil renginde koyulaşma durumu oluşabilir. Ancak tek başına dil rengi değişimi, solunum yolu rahatsızlıklarını belirtmez.

Yanlışlıkla Dil Isırmak/Travma Etkenleri

dil ısırmak

Konuşurken ya da yemek yerken fazlaca rastlanan dil ısırmak, renk değişiminin altında yatan neden olabilir. Dilin zedelenmesine bağlı olarak morarma, koyulaşma veya kızarıklık oluşabilir. Genellikle geçicidir, ancak çok şiddetli darbe alındıysa konuyla ilgili uzmana başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ