Diş Dolgusu Yutmak

Diş Dolgusu Yutmak

Diş dolgusu yutmak çok sık görülmese de gözlenebilen bir durumdur. Özellikle uzun süredir dolgusu var olan ama değiştirilmesi gereken kişilerde, dolgunun iyi yapılamadığı durumlarda ya da dolguyu yerinden çıkaracak sertlikte bir eylemin gerçekleştirilmesi durumunda diş dolgusu yutulabilir.

Diş dolgusu yutmak genellikle dolgunun parçalanan bir kısmının yutulması şeklinde meydana gelmektedir. Bu durum çoğu zaman kişi tarafından olay esnasında anlaşılamamaktadır.

Diş dolgusu yutmak çocuklarda sıkça gözlenen bir durumdur. Özellikle süt dişlerine yapılan dolgular süt dişlerinin dökülmesi ile kolaylıkla yerinden çıkabilir ve çocuk tarafından yutulabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken durum çocuk dolguyu yutma esnasında boğulabilir, yemek borusunda ciddi hasarlar oluşabilir, aynı zamanda zehirlenme belirtileri gözlenebilir.

Diş Dolgusu Yutmak Kişiyi Zehirler mi?

Diş dolguları özellikle yüksek oranda civa içeren amalgam dolgular insan sağlığını ciddi oranda tehdit etmektedir. Kişinin kanına civa karışması ile ciddi alerjik reaksiyonlar ve zehirlenmeler gözlenebilmektedir.

Civa, yağ dokuda uzunca bir süre depolanabilir ve buradan bebeğe dahi geçiş yapabilir. Kandaki civa miktarı amalgam dolgu sayısı ile örtüşmektedir.

Yapılan araştırmalar kişinin dolgusunu yutması ya da zaman içerisinde bu dolgunun aşınarak içerisinden civanın dağılıp tüm vücuda yayılması durumunda ciddi zehirlenmelerin gözlendiğini göstermektedir.

Özellikle her sabah uyandığında ağzında acı bir tat olan, çoğu zaman bu tat ne yapılırsa yapılsın geçmeyen kişiler dolgularını kontrol ettirmeli gerekli ise doktor kontrolünde çıkartılmalıdır.

Diş Dolgusu Yutmak Zararlı mıdır?

Diş dolgusu özellikle civa içeren amalgam dolguların yutulması kişide ciddi civa zehirlenmelerin gözlenmesine sebep olabilmektedir.

Öte tandan zehirlenme gözlenmeyen durumlarda dolgu kendiliğinden mide asidinde bir miktar erimekte ve dışkı ile dış ortama atılmaktadır. Ancak böyle bir durum ile karşılaşan kişinin öncelikle uzman bir hekime gitmesini tavsiye ederiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ