Dışı Kararan Tava Nasıl Temizlenir?

Dışı Kararan Tava Nasıl Temizlenir?

Tavalar bir çok yiyecek hazırlamak veya ısıtmak için sıklıkla kullanılan mutfak gereçlerinden biridir. Sık kullanılan bu tavalar doğru şekilde kullanılmadıkları takdirde kullanım sıklığına da bağlı olarak kararmaya başlar.

Kararma sebeplerinin başında gelen etkense ocağın altını tavanın taban genişliğinden fazla açmaktır. En temel neden harlı ateş olsa da farklı farklı sebepler ile de kararmalar meydana gelir. Tavalarda meydana gelen bu kararmaları geçirmek için ise bol miktarda toz karbonat, bir sünger, bir miktar sirke, bir miktar çamaşır suyu, bir miktar su ve temiz bir mikro fiber bez gereklidir.

1-)Toz Karbonat ile Kararmış Tava Temizliği

Mutfak gereçleri temizlenirken temizlenecek gerecin malzemesi kullanılacak ürün açısıdan önemlidir. Çünkü yanlış ürün ile temizleyeceğiniz mutfak gereciniz bu uygulama sonucunda zarar görebilir. Hatta tekrar kullanamayacağınız sonuçlar bile doğurabilir. Ancak karbonat her türlü tavalar için rahatlıkla kullanılabilecek doğal bir malzemedir.

Burada yapmanız gereken bir süngerin üzerine bol miktarda toz karbonat dökmek. Toz karbonat döktüğünüz süngeri sıcağa yakın ılık su ile ıslatın. Ardından dışı kararan tavanızın kararmış bölgelerini geçene kadar dairesel hareketler ile ovun. Eğer çok fazla kararma olmuş ise süngerinizi yıkayın, tavanızı durulayın. Tekrar süngere karbonat döküp ıslatarak tavanızı ovun. Kararmalar ve lekeler geçene kadar bu işlemi tekrarlayın.

2-)Sirkeli Bez ve Çamaşır suyu ile Tava Temizliği

Dışı kararan tavanızın sığabileceği ve ocağa koyabileceğiniz bir kabın içine kararan tavanızı koyun. Büyük kabın içine tavanızın kararmış kısımlarını geçecek miktarda sirke ekleyin. Sirke kaynayana kadar yani 5-10 dakika kadar bu şekilde kaynatın.

Kullandığınız sirkenin türüne göre kaynama süresi farklılık gösterecektir. Burada önemli olan kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatmak. Daha sonra tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yalnız sirke soğumadan sıcağa yakın ılık olana kadar bekleyin. Mikro fiber bir bezi sıcağa yakın ılık sirkenin içine batırıp çıkarın.

Sirkeli mikro fiber bez ile tavanızın dışındaki kararan bölgeleri dairesel hareketlerle ovalayarak silin. Ardından başka bir kabın içerisine tavanızın boyutu ile doğru orantılı miktarda çamaşır suyu ve su ekleyin. Eşit miktarlarda koyun ancak çok fazla ise çamaşır suyu miktarını arttırabilirsiniz. Bir süre suda bekletin ve iyice yıkayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ