Doğal Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Doğal Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Yumurta önemli bir protein kaynağı olarak mutfaklarda yer almaktadır. Birçok kişinin severek tükettiği yumurtayı ise günümüz şartlarında doğal olarak bulmak oldukça zor bir iş haline gelmeye başlamıştır. Ekonomik nedenlerden dolayı gezen tavuk yumurtaları yerini sanayi tipi yumurtalara bırakmaya başlamıştır. Suni yemler ile tavukların gelişimleri tamamlanmadan yumurtlamaları sağlanmaktadır.

Ancak doğal yemler ile gezip eşelenerek yumurtlayan tavukların yumurtaları insan sağlığı açısından suni yemler ile yumurtlayan tavukların yumurtalarından kat kat daha sağlıklıdır. Bu nedenle yumurta tüketiminden ziyade doğal yumurta tüketmek çok daha önemli bir konudur. Ancak doğal yumurtaların zor bulunuyor olması sanayi tipi yumurta tüketimini arttırmaktadır.

Çoğu zaman sanayi tipi yumurta ya da market yumurtası olarak adlandırılan yumurtalar doğal yumurta adı altında satılmaktadır. Bu durumda da tüketicinin doğal yumurtanın ne şekilde olması gerektiğini iyi bilmesi gerekmektedir ve yumurtaların alındığı yeri unutmadan bunun kontrolünü yapmaları gerekir. Gerçekten doğal yumurta olmaması durumunda ise aynı yerden tekrar alışveriş yapılmaması gerekir.

Organik Yumurta Nasıl Anlaşılır?

1-)Yumurtaların Boyutları

Halk arasında market yumurtası olarak da adlandırılan yumurtalar makineden çıkmış gibi aynı büyüklüklerde olmaktadır. Ancak tavukların aynı boylarda yumurtlaması olası bir ihtimal değildir. Aynı tavuğun bile peş peşe yumurtladığı yumurtalar farklı büyüklüklerde olmaktadır. Bu nedenle satın alma aşamasında tam olarak bir belirleyici olmasa da yumurtaların farklı boyutlarda olması yumurtaların doğal olmasına bir işaret olacağı için bu tarz yumurtaların alınmasında fayda vardır.

2-)Haşlama

Yumurtanın doğal olup olmadığını anlamanın bir yolu da yumurtanın haşlanması sırasında anlaşılmaktadır. Öncelikli olarak doğal yumurtalar suyun içerisinde dibe çökecektir. Market yumurtaları ise ya suyun içerisinde yüzer ya da su yüzeyine doğru çıkar. Bunun yanı sıra doğal yumurtalar market yumurtalarına göre çok daha kısa sürede pişmektedir. Bunun için aldığınız yumurtaların haşlanma sürelerini bir kenara not ederek yumurtaların doğallığını test edebilirsiniz. Ancak haşlanma sürelerinde yumurtaların büyüklüklerininde etkili olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle aynı boy yumurtalar için sürelerin karşılaştırılması gerekir.

3-)Yumurtanın Sarısı

Doğal yumurtaların sarısı suni yem ile beslenen tavuklardan elde edilen market yumurtalarının sarısına oranla daha küçük olur. Gezen tavuk yumurtalarının sarıları genellikle açık sarı renkte olmaktadır. Ancak hafif koyu sarı da olabilmektedir. Market yumurtaları ile doğal yumurtalar arasındaki bu farklı yakalamak biraz zor bir işlem olsa da dikkat edildiği takdirde fark edilecektir.

NOT: Yumurtaların büyüklükleri doğallığı ile çok ilgili olmasa da doğal yumurtalar genellikle küçük olmaktadır. Buna ek olarak yumurta kabuklarının rengi de tavuğun yetiştiği bölgenin şartlarına göre farklılık gösterebilir. Ancak genellikle kahverengi olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ