Doğum Kontrol Hapı ve Regl

Doğum Kontrol Hapı ve Regl

Doğum kontrol hapları kadınlarda birkaç sebeple kullanılmaktadır. En yaygın kullanım şekli aktif bir cinsel hayatı olan kadının hamile kalmasını önlemektir. İkinci kullanım amacı ise doğum kontrol hapı ve regl arasındaki dengedir. Regl dönemi düzensiz olan kişiler doğum kontrol hapı kullanarak regl döngüsünü düzene sokabilmektedir. Bu durum için kişinin aktif bir cinsel hayatının olmasına gerek yoktur.

Doğum kontrol hapı son olarak da hormon kombinasyonu içerdiği için bazı hormonal hastalıklarda tercih edilmektedir. Böyle bir durumda kişinin doğum kontrol hapı kullanabilmesi için kesin olarak doktor izni gerekmektedir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Doğum kontrol hapı, ülkemizde en sık kullanılan koruyucu yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntem bu kadar sık kullanılmasına rağmen çoğu zaman doğru kullanımlar bilinmemektedir.

Doğum kontrol hapları piyasada farklı markalar altında bulunmaktadır. Çoğunun farklı ismi olmasına rağmen etki mekanizması ve kullanımı aynıdır. En temel şekliyle iki tarz doğum kontrol hapı bulunmaktadır.

İlki bütün bir ay boyunca içilen tablettir. Burada dikkat edilmesi gereken hapların alındığı günlerdir. Her hapın altında günü yazmaktadır. Bu kullanımda adet dönemine gelen tabletler plasebo tabletlerdir.

İkinci kullanım ise adet döneminde ilacın bırakıldığı tablet formlarından oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken adetin 4. veya 5. günü yeni bir flastere başlanılması gerekliliğidir.

Doğum Kontrol Hapı Regl Engeller mi?

Doğum kontrol hapları kişinin regl olmasını engellemez. Aksine regl döngüsü düzensiz olan kişiler çoğu zaman doğum kontrol hapı kullanmaktadır. Vücudun hormon dengesi haplar ile ayarlandığı için adet zamanlarında gecikmeler kesinlikle olmaz.

Herhangi bir gecikmede kişi almadığı bir hapın olup olmadığını ya da sırayı karıştırıp karıştırmadığını öğrenmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ