Donmuş Kıyma Nasıl Çözülür?

Donmuş Kıyma Nasıl Çözülür?

Uzun süre taze saklanmak istenen yiyecekler hiç düşünmeden buzdolabının buzluk bölümüne atılır. Özellikle kurban bayramında bol miktarda evlere giren et parçalarını muhafaza etmenin en etkili yolu buzlukta muhafaza etmektir. Ancak bu yöntemi uygularken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Aksi halde sağlık açısından ciddi sorunlar yaşanabilir. Kurban bayramında daha çok evlerde bulunan kıymalar çeşit çeşit yemek yapımında kullanılabildiği için çoklukla tercih edilen et şeklidir. Bu noktada kıymanın nasıl dondurulduğu ve ne şekilde çözdürüleceği oldukça önemli. Buzluktan çıkarılan kıymanın en kısa sürede kullanıma hazır hale gelmesi için birkaç yöntem bulunmaktadır.

1-)Çelik Tencere ve Su ile

Derin dondurucuya attığınız kıymalarınızın çözdürürken önemli noktaların başında gelen kısım ne şekilde derin dondurucuya koyduğunuzdur. Kıymaları derin dondurucuya koyarken olabildiğince ince porsiyonlar şeklinde koymak oldukça önemlidir.

Yuvarlak yapılarak ya da yarım kiloluk kalıplar halinde koymak çözdürürken kıymanın sağlığı tehdit eder hale gelmesine neden olur. Bu neden ile mümkün olduğunca 1 cm’yi geçmeyecek kalınlıklarda buzluğa koyulan kıymaları çıkardığınız zaman ters çevrilmiş bir çelik tencerenin üzerine koyun.

Bir başka çelik tencerenin içine oda sıcaklığında ve 2 litre miktarında su koyun. Bu su dolu çelik tencereyi de üzerinde kıyma olan çelik tencerenin üzerine koyun. Kıyma üzerinde bulunan çelik tencere sayesinde kolaylıkla eriyecektir. Su tencerenin kıymanın tüm yüzeylerine etki etmesini sağlarken, çelik tencereler de ısının eşit miktarlarda yayılmasını sağlar ve iyi birer iletken olduğu için işlemin daha kısa sürede gerçekleşmesine neden olur. Kıyma suyunu kaybetmediği ve dışarıda uzun süre kalmadığı için en sağlıklı yöntem çelik tencere yöntemidir.

2-)Mikrodalga veya Fırın ile

Küçük porsiyonlar için bu yöntem de oldukça etkili ve sağlıklı bir yöntemdir. Küçük porsiyonlar halinde ince ince buzluğa atıp dondurduğunuz kıymalarınızı mikrodalga ya da fırınınızın buz çözme modunda çalıştırarak çözdürebilirsiniz.

Ancak burada kıymayı kullanacağınız yer önem taşımaktadır. Çünkü kalın kalıplar şeklinde bulunan kıymaların içindeki buzlar eriyene kadar dış kısmındaki kıymalar pişmeye başlayabilir. Bu nedenle saklama miktarlarınıza dikkat etmelisiniz. Kısa süreli bu işlemleri uygulamak sağlık açısından bir sorun teşkil etmez ancak uzun dakikalar boyunca çözdürmek bakteri oluşumunu destekler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ