Dudaklarda Morarma

Dudaklarda Morarma

Dudaklarda morarma, ani bir şekilde gelişmiş ise ve bu duruma eşlik eden şiddetli mide bulantısı, baş dönmesi, kusma ve kalp atımında düzensizlik söz konusu ise ilk olarak zehirlenmeden şüphelenilir.

Gıda zehirlenmesinden çok toksik maddeler ile zehirlenmeler sonucunda dudakta morarma gözlenebilir. Özellikle kurşun, arsenik gibi metal zehirlenmelerinde bu durum söz konusudur.

Dudaklarda morarma aynı zamanda kişinin vücut ısısının aşırı derecede düştüğü zamanlarda da gözlenmektedir. Kişinin cildinde aşırı solgunluk oluşur ve dudakları morarır.

Dudaklarda morarma aynı zamanda;

  • Aşırı ÅŸekilde sigara tüketimi yapan ve uzun süredir sigara kullanan kiÅŸilerde gözlenmektedir.
  • Vitamin ve mineral eksikliÄŸine baÄŸlı, dengesiz beslenmeye baÄŸlı gözlenmektedir.
  • İç organlarda meydana gelen bir harabiyet sonucunda gözlenir. Bu durum özellikle karaciÄŸer hastalıklarında ön plana çıkmaktadır.
  • Koah hastalığı gibi akciÄŸerleri etkileyen kronik hastalıklarda, solunum sistemini etkileyen rahatsızlıklarda görülebilmektedir.
  • Kansızlık tedavisi gören, kansızlık rahatsızlığı olan kiÅŸilerde görülür. Özellikle akdeniz anemisi olan kiÅŸilerde bu duruma çok sık rastlanabilmektedir.

Dudaklarda Morarma Tedavisi

Dudaklarda meydana gelen morarmaların tedavisi için öncelikli olarak oluşan morarmanın akut mu yoksa kronik mi olduğuna karar verilmelidir.

Akut seyreden morarmalar genellikle soğuk havaya karşı oluşan, damarlardaki genişleme yani vazodilatasyona karşı oluşan morarmalardır. Çevre şartlarının düzeltilmesi ile hızlıca ortadan kaldırılır.

Akut zehirlenmeler sonucunda oluşan morarmalar genellikle daha ciddidir. Bu iç organlarda meydana gelen harabiyetin ciddiyetini göstermektedir. Kişi acilen bir sağlık kuruluşuna götürülmeli ve gerekli tıbbi desteği almalıdır.

Sigara ve alkol gibi bağımlılık yapan maddelerin kullanımına bağlı oluşan dudak morarmalarında kişi öncelikli olarak bu maddeleri kullanmayı bırakmalıdır. Bu maddelerin kullanımının bırakılması ile kişi kısa süre içerisinde eski haline dönmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ