Dudakların ve Ellerin Uyuşması

Dudakların ve Ellerin Uyuşması

Vücudun herhangi bir bölgesinde hissedilebilen uyuşma, karıncalanma hissine dudak ve ellerde de rastlanabilmektedir. Dudakların ve ellerin uyuşması şikayeti birbirinden bağımsız sebeplerden kaynaklı olabileceği gibi birbiriyle ilintili de olabilir. Vücutta baş gösteren uyuşma, karıncalanma sorunları genellikle sinir hasarı ile ilgilidir. Duyu iletimi fonksiyonunu gerçekleştiren sinirlerin sıkışması veya hasar alması halinde uyuşma, karıncalanma, iğne batması hissi gibi şikayetlere sık rastlanır.

Kollarda ve bacaklarda daha fazla rastlanan uyuşma sorununa dudak bölgesinde de rastlanabilmektedir. Dudağın tamamında veya belirli bir bölgesinde(lokal) uyuşukluk hissedilebilir. Uyuşma hissiyatı basit etkenlerin sonucu olabileceği gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabileceğinden, kesinlikle ihmal edilmemeli ve doğru tanı için uzman doktora başvurulmalıdır.

El ve Dudak Uyuşması Nedenleri Nelerdir?

Sinir Hasarı

Hissedilen uyuşma/karıncalanmanın en yaygın nedeni sinir hasarıdır. Vücutta bir çok bölgede bulunan sinirlere, alınabilecek hasar halinde sinirler ve çevresinde karıncalanma sorunu baş gösterir. El ve dudak uyuşmasının altında yatan neden, sinir hasarı olabilir. Bu sebepten kaynaklı uyuşma her ne kadar kısa süreli olsa da, sinirlerin aldığı hasara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Vitamin Eksikliği

Dengesiz ve sağlıksız öğünlerin tüketilmesinin kaçınılmaz sonu, vitamin eksikliğidir. Özellikle sinirlerin sağlığı açısından oldukça etkili olan, B12 vitamini eksikliğinde uyuşma ve karıncalanma sorununa sık rastlanır. Vitamin eksikliği durumunda sinir hücreleri yeterince beslenemeyebilir ve karıncalanma oluşabilir. Daha çok el parmaklarında görülen karıncalanmanın nedenidir.

Kalsiyum Eksikliği

Vitamin eksikliğinde olduğu gibi kalsiyum eksikliği de, el ve dudak etrafında uyuşma kas spazmı gibi çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Kimi zaman tedavi aşamasında kullanılan ilaçların yan etkisi olarak kalsiyum eksikliği baş gösterebilmektedir. Kalsiyum dışında fosfor, potasyum mineral eksikliklerinde de karıncalanma problemi görülebilmektedir.

Raynaud Fenomeni

Deri altında yer alan kan damarlarının daralması rahatsızlığı, raynaud fenomeni olarak tanımlanır. Damarlarda oluşan daralmadan ötürü kan damarlarındaki oksijen akışı minimum seviyeye iner ve cilt beyazımsı bir renk halini alabilir. Rahatsızlık el ve dudak çevresinde karıncalanma şeklinde kendini belli edebilmektedir.

Dudak çevresinde ve ellerde hissedilen karıncalanmanın, pek çok nedeni olabilir. Uyuşmanın altında yatan nedenin doğru tespiti ve nedene yönelik tedavisi için bir an evvel uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ