Ekşi Yoğurt Nasıl Değerlendirilir?

Ekşi Yoğurt Nasıl Değerlendirilir?

Yoğurt insan sağlığı için oldukça önemli bir yere sahip olan besinler arasında yer almaktadır. Bu nedenle düzenli olarak yoğurt tüketmek gerekmektedir. Özellikle de bir süt ürünü olduğu için yoğurt, kalsiyum açısından zengin olan besinler arasında yer alır. Bu nedenle de yoğurt tüketimi insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Gerek beden sağlığı gerekse de zihin sağlığı açısından düzenli olarak yoğurt tüketmek gerekir. Ancak yoğurt sütün mayalanması sonucu oluşan bir besin olduğu için kısa süre içerisinde bozulmaktadır. Bu nedenle de yoğurdun ömrünü uzatabilmek için saklama koşullarına oldukça dikkat etmek gerekir.

Özellikle de sıcaklık yoğurdun bozulması konusunda ki en etkili nedendir. Bu nedenle yoğurdun mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Aksi takdirde mayalı bir yiyecek olmasından dolayı yoğurt sıcağın etkisi ile birlikte bakteri oluşturmaya başlar. Yoğurdun içinde oluşan bu bakteriler de yoğurdun ekşimesine neden olmaktadır.

Bu ekşime arttıkça yoğurt bozulmaya başlar ve tüketilemeyecek duruma gelir. Bu nedenle yoğurdu uygun koşullarda muhafaza ederek olabildiğince uzun süre bozulmadan saklamak gerekir. Ancak her ne kadar dikkat edilse de zaman zaman yoğurtlar bozulabilmektedir. Yoğurtlar bozulmadan önce ekşimeye başladığında bazı işlemler uygulayarak ekşimiş olan yoğurdu tüketmek mümkün olabilmektedir. Bunun için ise ekşi yoğurdun nasıl değerlendirilebileceğini bilmek gerekir. Ekşi yoğurdu değerlendirmek için birkaç yöntem bulunmaktadır.

Ekşi Yoğurt Nasıl Değerlendirilir?

1-)Çökelek Yapmak

Çökelek, ekşi yoğurttan elde edilebilen yapımı da oldukça kolay olan bir peynir türüdür. Ekşimiş yoğurttan çökelek yapmak için sadece su gerekmektedir. Ekşimiş olan yoğurttan çökelek yapmak için öncelikli olarak yoğurduğunuzu su ile karıştırarak ayran elde edin. Daha sonra hazırlamış olduğunuz ayranı uygun büyüklükte bir tencerenin içine alarak ocağa koyun ve kaynaması için bekleyin.

Hazırladığınız ayran kaynayana kadar ara sıra karıştırarak istenmeyen olası durumların önüne geçebilirsiniz. Bu şekilde ayranınızı kaynattıktan sonra ise ocağı kapatın ve yarım saat – 1 saat kadar bekleyin. Bekleme işlemi ile birlikte karışım kıvam almaya başlayacak ve biraz dinlenip hazır hala gelecektir.

Yeterince bekledikten sonra da bir tülbente karışımı boşaltarak lavabonun üzerine asın. Lavabo yerine derin bir kabın üzerine de kayabilirsiniz. Böylece karışımın suyu süzülecektir. Suyunu ne kadar çok süzdürürseniz saklama süresi de o kadar uzun olacaktır. Aynı şekilde uzun süre saklamak için süzme işleminin ardından bolca tuzlayabilirsiniz. Ne kadar çok tuzlarsanız saklama süresi de o kadar uzayacaktır.

2-)Ayran Yapmak

Fazla ekşimemiş olan yoğurtlar ayran yapımı için ideal bir taddır. Bu nedenle yeni yeni ekşimeye başlayan yoğurtlarınızı su ile karıştırarak oldukça lezzetli bir ayran yapabilirsiniz. Karıştırma işleminin ardından içerisine istediğiniz miktarda tuz atarak biraz daha lezzet katabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ