Elektrik Çarparsa Ne Yapılır?

Elektrik Çarparsa Ne Yapılır?

Elektrik günlük hayatlarımızda oldukça fazla yer almaktadır. Neredeyse tüm işlerimizi elektrik ile sürdürebilmekteyiz. Ancak günlük hayatta sıklıkla kullandığımız elektriği doğru akım ve alternatif akım olarak iki başlığa ayırmak mümkündür. Doğru akım akü, pil gibi elektrik deposu olarak kullandığımız nesnelerde bulunan elektrik akımıdır. Bu nesneler aracılığı ile elektrik çarpılması ise söz konusu bir eylem değildir. Ancak prizlerden kullanımı sağladığımız alternatif akım elektriği elektrik çarpılmalarına yol açabilmektedir.

Elektrik çarpılması elektrik akımının voltajına göre farklı kademelerden oluşmaktadır. Bu nedenle prizlere gönderilen voltaj çok fazla olmasa da ciddi farklı etkenler sonucunda ciddi elektrik çarpmalarına neden olabilmektedir. Elektrik çarpmasının şiddetini arttıracak bazı unsurlar vardır ve bunların başında su gelmektedir. Islak bir ortamda elektrik çarpmasına uğramak çok daha ciddi sonuçlar doğurur.

Düşük voltajlarda elektrik çarpılması ciltte çok ciddi sonuçlara neden olmasa da deri altında kas krampları, sinir felci, solunum yolları felci, kırık gibi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle elektrik çarpması durumunda yapılması gerekenler oldukça önemlidir.

Elektrik Çarptıktan Sonra Ne Yapılır?

1-)Elektriğin Kesilmesi

Elektrik çarpması ile karşılaşıldığı durumda ilk olarak mutlaka sigorta kapatılarak tüm elektrik devre dışı bırakılmalıdır. Böylece elektrik çarpan kişinin de çarpılmaya devam etme durumu tamamen ortadan kaldırılırken elektriğin size geçme olasılığını da düşürmüş olursunuz. Ancak kişinin vücudunda elektrik olduğu için yine de çok dikkatli olmak gerekir. Sigorta kapatmak gibi bir şansınız yoksa mutlaka kuru tahta, kuru ip gibi iletken olmayan bir nesne ile kişinin elektrik ile olan temasını kesin.

2-)İlk Müdahale

Bu aşamada ilk olarak polis ve ambulans aranmalıdır. Daha sonra elektrik çarpmasına uğrayan kişinin durumunu tespit ederek ilk yardım gelene kadar yapılması gereken bir işlem olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu noktada kişinin nefes alıp verdiğine ve şuuruna bakılmalıdır. Eğer kişi şuurunu kaybetmiş ve nefes alıp vermiyor ise suni teneffüs yapılması gerekir. Eğer bu kişi şuurunu kaybetmiş ancak nefes alıp veriyor ise de şoka girmiş demektir ve kişiyi şoktan çıkarmak için başı aşağıda ayakları yukarıda olacak şekilde yatırmak gerekir.

Kişi şuurunu kaybetmemiş ve nefes alıp vermeye devam ediyorsa dinlenmesi gerekir. Bu süre içerisinde de kişiye 330 ml su içerisine 1 yemek kaşığı kadar yemek sodası ve 1 çay kaşığı kadar tuz eklenerek hazırlanan karışım içirilir.

3-)Cilt Hasarı

Elektrik çarpmalarının sonucu olarak ciltte yanıklar ve bazı tahribatlar gözlenebilir. Bu nedenle özellikle elektriğin vücuda girdiği kısım öncelikli olmak üzere tüm vücut kontrol edilerek ciltte hasar olup olmadığına bakılır. Eğer ciltte yanma söz konusu ise bu bölgeye çok dikkatli bir şekilde buz koyulması gerekir. Buzun da cilde zarar vermemesi için mutlaka bir beze ya da kağıt havluya sarılarak yaralı bölgeye koyulması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ