Emzirme Döneminde Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Emzirme Döneminde Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Emzirme döneminde doğum kontrol hapı kullanımı her zaman merak edilen bir durum olmuştur. Genellikle emzirme dönemi de hamilelik gibi bebeği etkileyebilecek bir dönemdir. Bu sebeple kullanılacak ilaçlara çok dikkat edilmelidir. Aksi halde bebeğe süt ile geçerek ciddi zararlar verebilir.

Emzirme dönemindeki bir kadının kullanabileceği doğum kontrol haplarını içerdikleri hormonlara göre incelememiz gerekirse;

  • Kombine doğum kontrol hapları: Bu tür doğum kontrol hapları östrojen ve progesteronu birlikte içermektedir. Doğum kontrol hapları normal zamanda kanın akışkanlığını azaltarak pıhtılaşma eğilimini arttırmaktadır. Doğum sonrasında bu ilaçların kullanılması bu özelliğin daha da artmasına ve ani pıhtı oluşumlarına sebep olabilmektedir.
  • Progesteron içeren haplar: Bu tür doğum kontrol hapları sadece progesteron içermektedir. Bu ilaçlar doğumdan sonra kullanılması için en az 6 hafta geçmelidir. Bebeğe zarar verici etkisi kanıtlanmamıştır.
  • Aylık etkili olan östrojen içeren iğneler genellikle süt miktarında azalmaya sebep olduğu için tavsiye edilmemektedir.
  • Üç aylık içerisinde progesteron bulunan iğneler uzun yıllardır kullanılmaktadır ve progesteronun süt arttırıcı özelliği tespit edilmiştir.

Yeni doğum yapmış anne adayı bebeğini günde en az 6 defa emzirdiği sürece gebe kalmaktan korunabilir. Bu durum yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak %100 kesin bir yöntem değildir. Burada gebeliği önleyici durumun yoğun miktarda bulunan prolaktin hormonu olduğu tespit edilmiştir.

 

Yeni doğan bebeğe zarar vermeden uygulanabilecek korunma yolları da bulunmaktadır. Özellikle prezervatif ile korunmak bunların başında yer almaktadır. Bu sayede kişi hem gebelikten korunur hem de cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklardan korunmuş olabilir. Daha detaylı bilgi için mutlaka uzman hekime başvurmanız tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ