Eos Düşüklüğü

Eos Düşüklüğü

Kanda bulunan beyaz kan hücresi(akyuvar) türlerinden biri, eozinofildir. Bir diğer adıyla eos şeklinde ifade edilmektedir. Uzmanlar tarafından uygulanan hemogram yani tam kan sayım testleri sonucunda elde edilen parametrelerden biridir. Dolaşım sistemindeki beyaz kan hücrelerinin %7’sini eozinofil hücreleri oluşturmaktadır. Bu hücrelerin(eos’un) temel görevlerinden biri; parazitler gibi zararlı mikroorganizmaların ve alerjik reaksiyonların meydana getirdiği, iltihaplanmalardan vücudu korumaktır.

Eos değeri, tam kan sayım testi parametrelerinden biridir. Yapılan kan tahlillerinin ardından eos değerleri ölçümlenerek, kişinin rahatsızlığı veya hastalığının tanısı konusunda epeyce bir yol katedilebilmektedir. Bir çok rahatsızlığın tanı aşamasında, eos değerinden faydalanılır. Normal şartlarda sağlıklı bireyde, eozinofil hücresi aralığının 50-350(mikrolitre başına) civarında olması beklenir.

Yapılan kan testlerinin ardından uzman tarafından detaylı izlenen ve üzerinde düşünülen eos değerleri, kimi zaman normalde olması gerekenden fazla veya az çıkabilmektedir. Eozinofil hücre aralığının normalden fazla çıkması eos yüksekliği şeklinde ifade edilirken, tam tersi durum ise eos düşüklüğü olarak ifade edilmektedir.

Eos Yüksekliği Nedir?

Uygulanan testlerin ardından ölçümlenen eos değeri, normalde olması gerekenden fazla çıkabilir.  şeklinde ifade edilen bu durum, çeşitli rahatsızlıklarla ilintili olabilmektedir. Yüksek çıkan değer; lösemi, enfeksiyon, egzama, cilt rahatsızlıkları, alerjik durumlar, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların işaretçisi olabilmektedir. Vücut bütün sayılan bu rahatsızlıklara karşı mücadele edebilmek için, bağışıklık sistemi gereği eosinofil hücrelerinin sayısını arttırabilir.

Eos değerinin 1500’den fazla çıkması, eos yüksekliğine işaret eder. Eos değerinin uzun süre yüksek kalması; akciğer, kalp ve karaciğer gibi çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Yüksekliği tekrar etmesi; kan pıhtılaşmasına ve kalp krizine dahi neden olabileceğinden kesinlikle gözardı edilmemelidir.

Eos Düşüklüğü Nedir?

Ölçümlenen eos değerinin 1500’den düşük çıkması ise eos düşüklüğü olarak ifade edilmektedir. Eozinofil(eos) düşüklüğünün en bilindik nedeni; alkol zehirlenmesi olarak bilinmektedir. Alkol zehirlenmesi dışında vücutta kortizol gibi bir takım hormonların salınımının fazla olması ve stres gibi psikolojik etkenler, eos düşüklüğüne neden olabilmektedir.

Kan sayım testleri sayesinde eos düşüklüğü veya yüksekliğinin olup olmadığı hakkında daha detaylı bilgi alınabilir. Eos değerinin düşüklüğü veya yüksekliği, bir çok rahatsızlığın bulgusu olabileceğinden mutlaka araştırılması gereken bir konudur. Test uygulanmadan önce ilaç kullanımı, kandaki eos parametre değerini etkileyebileceğinden testin ardından uzman doktora bu konuyla ilgili bilgi verilmesi faydalı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ