Esnemek, Baş Dönmesi

Esnemek, Baş Dönmesi

Sürekli esnemek, baş dönmesi yaşamak birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıkların bazıları ciddi tedavi gerektiren durumlar olabilmektedir.

Esnemek çoğu zaman yorgunluk ve uykusuzluktan kaynaklanmaktadır. Kısa süreli esneme yaşamak çok problem edilen bir olgu değildir. Kişi yorgundur, uykusunu yeterince alamamıştır esner bu çok doğal bir durumdur.

Ancak bazı durumlarda esneme kronik hale gelmektedir. Bu tarz olgularda kronik bir esneme söz konusudur ve altında yatan ciddi uyku bozukluğu hastalıkları yatmaktadır. Kronik esneme genellikle;

  • İnsomia
  • Uyku apnesi
  • Narkolepsi yaşayan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Bu tarz rahatsızlık çeken kişilerin mutlaka doktora başvurması gerekmektedir. Uykularının düzene konulması için gerekli tedavi yöntemi belirlenir.

Esnemek bir rahatsızlık belirtisi olmanın dışında da gerçekleşebilir. Örneğin yüksek bir dağa tırmanırken ya da uçak seyahatlerinde rakımdan dolayı kişinin kulakları tıkanabilir. Bu durum bazı zamanlar ciddi bir hal alabilir, acı verici ağrı ve sancının oluşumuna sebep olabilir. Bu tarz durumlarda vücudumuz tepki olarak esner. Esnerken dış basınç ve iç basınç farkı dengelenir ve kişi yaşamış olduğu ağrı ve sancıdan anında kurtulur.

Baş dönmesi özelliklerde kadınlarda sıkça yaşandığında akla hamileliği getirmektedir. Çoğu zaman bu doğru olabilmektedir. Hamilelik ilk aylarında kişinin aşırı yorgun hissetmesine sebep olabilmektedir. Bu durumda hamile kişi esnemek, baş dönmesi gibi asemptomatik belirtileri gösterebilir.

Baş dönmesi birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Baş dönmesi

  • Tansiyon hastalarında
  • Tiroid hastalarında
  • Beyin tümörü bulunan kişilerde
  • Kansızlık yaşayan kişilerde çok sık görülmektedir.

Tüm bu rahatsızlıkların dışında uzun süreli aç kalmaya bağlı olarak ve ani hareketlenmelerde de kan basıncının hızlı değişiminden dolayı baş dönmesi görülebilmektedir.

Esnemek ve Mide Bulantısı

Esnemek basınç farkından kaynaklı meydana gelebilmektedir. Basınç farkından kaynaklı esnemeye mide bulantısı da çoğu zaman eşlik etmektedir.

Basınç farkı sonucu kulaklarda tıkanıklık oluşur. Tedavi edilmediği ileri safhalarda kulak zarı yırtılabilir ve kulak hasar görebilir. Kulak aynı zamanda dengenin kurulmasının gerçekleştiği bir merkezdir. Kulağın zarar görmesi denge sorunlarının yaşanmasını beraberinde getirmektedir.

Denge bozukluklarında sıklıkla mide bulantısı görülmektedir. Bu durumda acilen cerrahi müdahale ile sorunun çözülmesi gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ