Evde Bıçak Bileme Yöntemleri

Evde Bıçak Bileme Yöntemleri

Mutfaklarda en çok kullanılan alet bıçaktır. Mutfakta hazırlanan tüm yiyecekler için bıçak mutlaka kullanılır. Bunun nedeni ise meyve bile tüketmek isterseniz meyveyi tüketime hazır hale getirebilmek için bıçaktan yardım alacak olmanızdır. Bu nedenle her mutfakta yer edinen en temel malzeme bıçaklardır. Genellikle meyve sebzeleri kesmek için kullanılan bıçakların keskinliği de bıçak konusundaki en önemli noktadır. Ancak bıçaklar zaman içerisinde kullanıma ve bıçağın üretildiği malzemeye bağlı olarak körelmeye başlar. Bu durumda bıçakların bilenerek eski keskinliğine kavuşması sağlanır.

Bıçak bilemek için bu işlemi gerçekleştiren yerlerden yardım almak en doğru yöntem olsa da her zaman için bunu yapmak mümkün olamayabiliyor. Bu durumlarda bıçakları evde bilemek gerekir. Evde bıçak bilemek için uygulanabilecek farklı yöntemler bulunmaktadır. Ancak her bıçak çeşidi bilenmeye uygun değildir. Bileme işlemi için uygun olan bıçakları evde bilemek için uygulanabilecek yöntemler için masat, porselen tabak ya da bardak ve bilenmeye uygun bir başka bıçak daha gerekmektedir.

Evde Bıçak Nasıl Bilenir?

1-)Porselen Tabak ya da Bardak ile Bileme Yöntemi

Porselen tabak ya da bardak kullanmak etkili bir bıçak bileme yöntemidir. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey porselen bir tabak ya da bardaktır. Porselen tabak ya da bardakların alt kısımları mat bir yapıya sahiptir. Bu da bıçak bilemek için oldukça ideal bir malzemedir.

Bu yöntemi uygulamak için öncelikle kullanacağınız porselen malzemenin mat kısmını tespit etmelisiniz. Bu bölüm genellikle eşyaların alt yüzeyleridir. Bu nedenle körelen bıçağınızı bilemek için porselen eşyanızın mat kısmına bıçağınızı küçük bir açı ile eğimli tutarak sürtmeniz gerekir. Yeterli süre bu işlemi tekrarlamanız durumunda bıçağınız eski keskinliğine kavuşacaktır. Bıçağınızın istediğiniz keskinliğe gelip gelmediğini kontrol etmek için yanınızda meyve gibi kesebileceğiniz bir besin bulundurun. Bir süre biledikten sonra kesme işlemi yaparak bıçağınızın keskinliğini kontrol edebilirsiniz.

2-)Masat ile Bileme Yöntemi

Kasapların dahi bıçak bilemek için kullandığı masat oldukça etkili bir sonuç verir. Ancak masat kullanarak bıçak bilemek için çok fazla dikkatli olmak gerekir. Bu yöntem çok etkili olmasına karşın dikkatli olunmaması durumunda riskli bir yöntem olabilir. Bu nedenle fazlasıyla dikkatli olarak uygulanması gerekir.

Bu yöntemi uygulamak için öncelikle bıçak bileme taşı olarak bilinen masadı kullanmadan önce suya koyarak yarım saat kadar bekleyin. Ardından bir bez ya da havlu hazırlayarak masadı bu havlu ya da bezin üzerine koyun. Masadı hazırladıktan sonra bıçağı iki ucundan sıkıca ve dikkatlice tutarak 20 derecelik bir açı ile masadın üzerine koyun. Bıçağı bu şekilde sabit tutmaya çalışarak dikkatlice masat üzerinde bıçağın bir ucundan bir ucuna doğru hareket ettirerek bileyin. Yanınızda meyve gibi bıçağın keskinliğini kontrol edebileceğiniz bir besin bulundurarak bıçağınızın istediğiniz keskinliğe geldiğinden emin olana kadar bu işlemi tekrarlayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ