Ezine Peyniri Nasıl Saklanır?

Ezine Peyniri Nasıl Saklanır?

Peynir çeşitleri dünyada neredeyse her mutfakta kullanılan oldukça lezzetli bir süt ürünüdür. Çeşitlilik anlamında da oldukça zengin besinlerden biri olarak yer alır. Özellikle Türk mutfağında kahvaltılarda sıklıkla kullanılan peynirler aperatif olarak akşam yemeklerinde de oldukça çok kullanılır. Meze olarak, atıştırmalık olarak da ara öğünlerde de sık sık tüketilir. Birçok çeşidi bulunan peynirin en çok tüketilen çeşitlerinden biri de ezine peyniridir.

Gerek kahvaltılarda gerek akşam yemeklerinde gerek salatalarda gerekse de kavun karpuz gibi meyvelerin yanına çok yakışan ezine peynirinin saklanma koşullarına çok dikkat etmek gerekir. Süt ürünü gıdalardan olan peynirler kolay bozulabilen gıdalar arasında yer alır. Özellikle de sıcak havalarda daha dikkatli olmak gerekir. Ezine peynirinin bozulma nedenlerinin başında gelen neden ise hava ile temasıdır. Bu nedenle saklanma koşulları önem taşımaktadır. Ezine peynirinin doğru yöntemler kullanılarak saklanması gerekir. Bunun için ise birkaç yöntem bulunmaktadır. Ancak bu noktada göz önünde bulundurulması gereken nokta ezine peynirinin ne şekilde temin edildiğidir.

Ezine Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Salamura Ezine Peyniri Saklama

Salamura peynirler ülkemizde yaygın olarak tüketilen peynirlerdir. Çünkü hayvancılık ülkemizde gelişmiştir ve evlerde peynir kurulabilir. Salamura olarak elde edilen ezine peyniri marketlerden satın alınan peynirlere oranla çok daha uzun ömürlü olur. Peynirlerin salamura suları içerisinde bulunan yüksek tuz oranı sayesinde peynirin bozulmasını geciktirir.

Eğer salamura suyunda bekleyen bir ezine peyniriniz varsa peyniri salamura kavanozu ile birlikte serin bir odada saklamalısınız. Ezine peynirini salamura suyundan çıkarmadan güneş ışığı almayan serin ve havadar bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Kullanmak istediğinizde tüketilecek miktarda çıkarıp bir süre suda bekleterek tuz oranını azaltabilirsiniz. Peynirler için hava bozulmasında oldukça önemli bir role sahiptir. Bu nedenle çok büyük kavanozlarda saklamamalısınız. Büyük kavanozlarda bulunan ezine peyniri her ağzı açıldığında hava alacağı için ömrü kısalacaktır.

2-)Tek Kalıplı Ezine Peyniri Saklama

Tek kalıp şeklinde yani salamura suyu olmadan alınan ezine peynirinin ise ömrü salamura suyu olan peynire oranla çok daha kısadır. Tek kalıplı ezine peynirini oda sıcaklığında saklamak peynirin çabuk bozulmasına neden olur. Bu şekilde alınan ezine peyniri mutlaka +4˚C ya da +6˚C sıcaklıkta saklanmalıdır.

Bu şekilde hava alma durumuna göre 3-4 hafta kadar ezine peynirini muhafaza etmek mümkündür. Bunun için ezine peynirini hava almadığından emin olduğunuz bir kabın içine koyarak muhafaza edebilirisiniz. Bunun yerine streç filme sararak da buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak tek kalıplı ezine peynirinin hava almayacak şekilde buzdolabında saklamak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ