Fayans Çizikleri Nasıl Giderilir?

Fayans Çizikleri Nasıl Giderilir?

Özellikle mutfak ve banyo fayansları daha sık ve kolay çizilebiliyor. Çok büyük çizikler için fayansı değiştirmek daha doğru bir çözüm olsa da küçük çizikler için evde yapılabilecek işlem çok basit.

Malzemeler:
– 2 temizlik bezi,
– Yüzey temizleyici deterjan,
– Diş macunu,
– 100 numara zımpara kağıdı,
– Üretan

1-)Temizlik

İlk yapılması gereken; temiz 1 bez ve yüzey temizleyici deterjanla çizilen fayansların güzelce temizlenmesi ve kurumasının beklenmesi.

2)Diş Macunu

Zemin kuruduktan sonra kuru olan diğer beze çiziğin derinliği ile doğru orantılı miktarda diş macunu sıkılarak fayansın çizik olan kısmı dairesel hareketlerle çizik dolana kadar ovulur. Bu işlemi akustik melamin köpük temizleyiciler ile de kolaylıkla yapabilirsiniz.

3-)Zımpara

Çizikleri doldurma işlemi tamamlandıktan sonra zeminin pürüzsüz olması adına 100 numara zımpara kağıdı ile tüm fayans yüzeyi dikkatlice zımparalanır. Yalnız bu aşamada dikkatli olmanız hem yaptığınız dolgunun zarar görmemesi hem de fayans yüzeyinde herhangi bir orantısızlık olmaması açısından çok önemli.

4-)Temizleme

Zımpara işleminin neden olduğu tozların temizlenmesi bir sonraki aşama için çok önemli. Bu nedenle nemli bir bez yardımıyla fayans üzerindeki bütün tozlar temizlenir.

5-)Üretan

Üzerindeki bütün tozların temizlediği fayansa son olarak da üretan sürülür. Bu işlem sadece çizik üzerine değil tüm fayansa uygulanır. Çünkü üretan hem genleşen bir maddedir hem de fayansın dayanaklılığını arttırır. Aynı zamanda parlaklıkta verir.

Yukarıdaki 5 adım tamamladıktan sonra geriye sadece beklemek kalıyor artık. Üretan, aşağı yukarı 1 saatte sertleşir bu nedenle de 1 saat bekledikten sonra fayansınız eskisinden daha sağlam olmuş olur.

Püf Noktalar: 2. ve 4. adımda bezin kuru olması diş macununun köpürmemesi adına önemli bir detay. 4.adımda nemli bez olması önemli bir püf nokta çünkü üretan madde nemli yüzeyler üzerinde daha hızlı tepkime gösterir ve daha etkili olur.

NOT: Üretan her ne kadar dolgu malzemesi gibi kullanılsa da yukarda da bahsettiğim gibi genleşen bir madde olduğu için bu tip küçük çiziklerde diş macunu yerine kullanılması fayansa daha büyük zarar verir. Bu nedenle koruyucu bir yüzey olarak kullanılması daha mantıklı, pratik ve ekonomik bir çözüm olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ