Fesleğen Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Fesleğen Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Yemeklerinizde fesleğen kullanarak bambaşka egzotik bir tat elde edebilirsiniz. Fesleğen, Türkiye’de sevilerek tüketilen baharatlar arasında yer almaktadır. Fesleğen isimli baharat kokusuyla tüm dikkatleri üzerine çeken bir kış bitkisidir. Ülkemizde reyhan ve feslihan gibi isimlerle de anılan bu özel bitki türü yeşil, geniş yapraklara sahip bir bitkidir. Bu bitki türü görünüş itibari ile naneye çok benzemektedir.

Fesleğen bitkisini çoğu yemekte baharat olarak kullanmak mümkündür. Çok lezzetli bir tada ve kendine has bir kokuya sahip olan fesleğen ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ilıman iklimde yetişme imkanı bulan bu özel bitki türü dünyada ise Hindistan gibi yerlerde sıklıkla yetişebilmektedir.

Fesleğen Nasıl Kurutulur?

Fesleğeni kurutarak baharat haline getirebilirsiniz. Bunun için yapılacak işlemler oldukça basittir. Öncelikle belirli bir miktarda fesleğeni su dolu bir kabın içinde bekletin ve iyice temizleyin. Sonrasında bıçak yardımı ile temizlediğiniz fesleğenlerin saplarını ve çürük kısımlarını ayırın. Kalan fesleğenleri fırın tepsisi içine ya da büyük bir tepsi içine serin. Tepsiyi evinizin güneş alan bir bölgesine yerleştirin ve fesleğenleri bu şekilde iki gün boyunca bekletin. Fesleğenleri kurudukça alın, elinizde ovalayın ve cam bir kavanoz içine koyun. Fesleğenleri baharat olarak kullanacaksanız eğer kurumuş olanlarını elinizde iyice ovalamanız gerekmektedir.

Fesleğenlerin Yemeklerde Kullanımı

Fesleğenleri çoğu yemek içinde kullanabilirsiniz. Fesleğenleri sıcak çorbaların üzerine dökerek servis edebilir ve lezzetli çorbalarınızı misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Bunun dışında fesleğenin en çok yakıştığı yemek türlerinden birisi mantarlı yemeklerdir. Mantar sote vb. mantarlı yemeklerin içine fesleğen katarak tadını ve kokusunu çok daha güzel bir hale getirebilirsiniz. Fesleğenlerin diğer kullanım alanları içinde ise salatalar, makarnalar, domatesli yemekler, dolmalar ve patlıcanlı her türlü yemek yer almaktadır. Fesleğen kullanımı yaparak makarnalara özel soslar da hazırlayabilir ve keyif içinde tüketebilirsiniz.

Fesleğeni yemeklerde kullanacak kişilerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. Özellikle sıcak yemeklerde sıcak yemek pişmeye yaklaştıktan sonrasında en son baharat olarak fesleğen katılmalıdır. Böylece fesleğenin tadı ve kokusu daha belirgin olacak ve kaybolmayacaktır.

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

  • Fesleğen bitkisi içeriğinde bol miktarda A vitamini, magnezyum, kalsiyum, demir yer almaktadır.
  • Fesleğen vücuttaki her türlü iltihap ve şişliklerin tedavisinde kullanılabilen doğal bir tedavi türüdür.
  • Antioksidan etkisi olan fesleğen vücuda giren zararlı maddeleri yok eder.
  • Fesleğenin yaşlanma geciktirici etkisi de bulunmaktadır.
  • Fesleğenin yaprakları vücut içindeki zararlı mikroorganizmaların öldürülmesinde oldukça etkili bir üründür.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ