Frenk Üzümü Lekesi Nasıl Çıkar?

Frenk Üzümü Lekesi Nasıl Çıkar?

Frenk üzümü kuzey yarımkürenin ılıman iklimlerinde yetişen bir çeşit üzüm türüdür. İçerdiği vitamin ve minerallerden dolayı oldukça sağlıklı olan frenk üzümü vitamin olarak A vitamini, C vitamini ve çok az miktarda da B6 vitamini içermektedir. Buna ek olarak da mineral açısından yüksek oranda potasyum ile birlikte kalsiyum, magnezyum, demir ve sodyum içermektedir. Ancak diğer üzümlerin aksine frenk üzümü çok yoğun bir renge sahiptir. Bu nedenle dokunduğu her yerde ciddi lekeler bırakmaktadır.

Yoğun renk pigmentlerine sahip olmasından dolayı frenk üzümü mutfaklarda doğal gıda maddesi olarak da kullanılmaktadır. Frenk üzümü genellikle içeceklerde ve reçellerde doğal gıda boyası olarak kullanılmaktadır. Ancak kullanım alanı her ne olursa olsun frenk üzümü kullanıldığında genellikle bir şeylere sıçrayarak ya da temas ederek leke bırakır. Yoğun renginden dolayı zorlu bir leke olarak gözükse de frenk üzümü lekesini çıkarmak için uygulanabilecek birkaç basit yöntem bulunmaktadır.

Frenk Üzümü Lekesi Nasıl Çıkar?

1-)Portakal Kabuğu Kullanarak

Portakal kabuğu kullanmak frenk üzümü lekesini çıkarmak için uygulanabilecek en doğal yöntemdir. Uygulaması da oldukça kolay olan bu yöntem aynı zamanda oldukça da etkili bir yöntemdir. Bunun için öncelikle portakal kabuğu elde edilmelidir. Daha sonra portakal kabuğunun iç kısmı lekenin üzerine sıkıca bastırılmalıdır. Bastırma işlemi ne kadar sıkı olursa leke o kadar çok çıkacağı için bu aşama çok önemlidir.

Kabuğun lekenin üzerinden kaymaması için kabuk lekenin üzerine bant ile yapıştırılabilir ve kabuğun lekeyi daha çok emmesi içinde sonrasında üzerine bir ağırlık koyulabilir. Bu şekilde 15 dakika kadar bekledikten sonra kabuk lekenin üzerinden alınır. Son olarak da lekeli bölge yıkanabilir bir yüzeyde ise lekeli bölge yıkanarak yöntem tamamlanır.

2-)Sofra Tuzu Kullanarak

Sofra tuzu kullanarak frenk üzümü lekesini çıkarmak mümkündür. Oldukça etkili olan bu yöntemin uygulanması da oldukça kolaydır. Bunun için öncelikli olarak lekeli bölge düz bir zemine tamamen yatay olacak şekilde serilir. Daha sonra lekeli bölgenin üzerine bol miktarda sofra tuzu dökülerek lekenin tuz ile kapanması sağlanır. Bu şekilde lekeli bölge tuz ile kaplandıktan sonra tuzun frenk üzümünün suyunun neden olduğu lekeyi emmesi için yarım saat kadar beklenir. Yeterli sürenin geçmesinin ardından lekeli bölge akan suyun altında iyice durulanarak temizlenir.

3-)Çamaşır Suyu Kullanarak

Frenk üzümü lekesi için uygulanabilecek olan bir diğer yöntem ise çamaşır suyu kullanmaktır. Bunun için öncelikle bir miktar çamaşır suyu su ile karıştırılarak sulandırılır. Daha sonra hazırlanan karışım lekenin üzerine uygulanarak bir gece boyunca bekletilir. Bu noktada gece boyunca çamaşır suyunun kurumasını önlemek için lekeyi kaplayacak bir kabın içerisinden uygulanmasında fayda vardır. Bir gece beklettikten sonra ise normal olarak yıkanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ