Gebelikte Kıl Dönmesi

Gebelikte Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs çoğu insanın korkulu rüyasıdır. Pilonidal sinüs genellikle kuyruk sokumunda meydana gelmektedir. Ancak tüy ve kılın çıktığı ve tıraş edildiği her bölgede; koltuk altı, yüz, bacak ve benzeri bölgelerde de meydana gelebilmektedir.

Kıl dönmesi ergenlik zamanından itibaren bütün kişilerde görülebilir. 40′ lı yaşlardan sonra görülme ihtimali azalmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir.

Derinin en dış kısmı tüy foliküllerinin olduğu tabaka epidermis olarak adlandırılmaktadır. Dermis tabakası ise kan damarlarının ve sinirlerin bulunduğu derinin alt tabakasıdır. Kıl epidermis tabakası yüzeyinden dışarı doğru değil dermise doğru büyümeye başlayabilir. Bu durum da ciddi iltihaplanmalar, ağrılar ve lezyonlar meydana gelir.

Gebelikte kıl dönmesi sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Genellikle hamileliğin son aylarına doğru daha çok karşılaşılmaktadır. Genellikle hamile kadınlar oluşan ağrının hamilelikle oluştuğunu düşünse de ağrı dayanılmaz hale geldiğinde oturma ve kalkma eylemini bile yerine getiremediği durumlarda kıl dönmesi akla gelmelidir.

Gebelikte Kıl Dönmesi Tedavisi

Gebelikte kıl dönmesi hamileliğin ilk dönemlerinde hızla tedavi edilebilse de hamileliğin son dönemlerine doğru bu durum ciddi problemleri meydana getirebilmektedir.

Kıl dönmesi ameliyatlarında genel tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale ile oluşan kıl yumrusu uzman doktor tarafından anestezi altında oluştuğu bölgeden temizler.

Gebelikte kıl dönmesi durumunda anestezi uygulaması bebeğe sıkıntı oluşturacağı için genellikle kıl dönmesi ameliyatı hamile kadınlarda doğum sonrasına ertelenmeye çalışılır. Ameliyat dönemine kadar amaç hamile kadının acısını en aza indirmek için belirli aralıklarla o bölgedeki iltihap temizlenir.

Kıl dönmesinde ağrı, acının oluşmasında en büyük sebep o bölgede oluşan iflamasyondur. Bazı hastalarda lokal anestezi altında bu inflamasyon temizlenir. Temizlenen bölgede bazı durumlarda kıl alınmamasına rağmen hastalık nüksetmez ve ameliyata gerek kalmayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ