Gece Öksürükle Uyanıyorum

Gece Öksürükle Uyanıyorum

Gün içerisinde hiçbir belirti göstermeyen, kişiyi gece öksürükle uyanıyorum diyecek şekilde rahatsız eden gece öksürüklerinin birçok sebebi olabilmektedir. Gece öksürükleri diğer öksürüklerden farklı olarak kişiyi daha çok gece rahatsız eder. Hatta kişinin verimli uyku uyumasını engelleyerek kişide huzursuzluk ve aşırı yorgunluk, bitkinlik hali oluşturmaktadır. Gece öksürükle uyanıyorum diyorsanız kendinize sormanız gereken ikinci soru bu öksürüğün kuru veya balgamlı bir öksürük olup olmadığı.

Gece Kuru Öksürük Neden Olur?

Geceleri uykudan uyandıracak düzeyde oluşan kuru öksürüklerin birden fazla sebebi olabilmektedir. Geceleri oluşan kuru öksürük kişinin uykusunu almasını engelleyeceği için kişinin bitkin kalmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple gece oluşan kuru öksürüğün sebepleri araştırılmalı acilen tedavi yoluna gidilmelidir.

  • Uzun yıllardır kullanılan sigara; kişinin solunum sisteminde ciddi tahribata sebep olmaktadır. Özellikle akciğerlerde meydana gelen tahribat kişinin nefes alımında zorlanmasına sebep olmaktadır. Gece uykudan uyandıran öksürüklere ve gün boyu oluşan kuru öksürüklere sebep olmaktadır.
  • Astım; enflamasyon kaynaklı kronik bir rahatsızlıktır. Bronşlarda meydana gelen daralma kişinin nefes alımında zorlanmasına sebep olmaktadır. Bu daralma gece özellikle astımlı kişilerde kuru öksürük olarak kendini göstermektedir.
  • Reflü özellikle uyku esnasında kişiyi rahatsız eden bir hastalıktır. Mide asidinin yemek borusunda yükselmesi hatta akciğerleri de etkilemesi sonucu geceleri oluşan kuru öksürüklerin başlıca sebebidir.
  • Demir eksikliği ve bazı minerallerin eksikliğinden kaynaklanan boğazda şişme ve tahriş sıkça kuru öksürüğe sebep olmaktadır.
  • Bazı ilaç grupları yan etki olarak kuru öksürük oluşturmaktadır. Bu ilaç gruplarına verilebilecek en iyi örnekler tansiyon tedavisinde sıkça tercih edilen ACE inhibitörü olarak bilenen ilaç grubudur.

Gece Öksürüğüne Ne İyi Gelir?

Gece öksürüğünün tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle gece öksürüğünün sebebi belirlenmelidir. Sigara kullanımında dolayı ise sigara acilen bırakılmalı, ilaç kaynaklı bir yan etki ise doktora başvurularak ilacın dozu azaltılmalı veya yeni bir ilaç grubuna geçilmeli, astım ve benzeri rahatsızlıklardan ise ilaçlar düzenli kullanılarak kaliteli yaşam sağlanmalıdır. Bu önlemlerin dışında;

  • Uyumadan önce ıhlamur, zencefil gibi boğazı yumuşatıcı bitki çayları içiniz.
  • Yatış pozisyonunuzu daha dik konuma getiriniz. ( Mukus akımını en aza indirmek için. )
  • Yatağınızı ve yattığınız odayı temiz tutunuz. (Tozlar kuru öksürüğe sebep olabilir.)
  • Nem kullanmak astımlı hastalar hariç iyi bir yöntem olabilir.

Tüm bunların dışında 1 ayı geçen kuru öksürükte mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ