Göğüs Üstünde Şişlik

Göğüs Üstünde Şişlik

Göğüs üstünde genellikle tesadüfen farkedilen şişlik, kişinin endişeye ve paniğe kapılmasına neden olmaktadır. Endişenin altında yatan temel neden; şişliğin tümör veya kist gibi ciddi sağlık sorunları ile ilgili olabileceği ihtimalidir. Ancak göğüs üstünde her şişlik şikayeti, tümör veya kistlerden kaynaklı olmayabilir.

Boyun ile karın arasındaki vücudun üst bölgesi olarak ifade edilen göğüs kafesi, bir çok hayati organın dışarıdan zara görmesini engellemekle görevlidir. Göğüs kafesi altında solunum, sindirim, dolaşım gibi hayati fonksiyonları yerine getiren bir çok organ bulunmaktadır. Bu bölgedeki organlarda oluşabilecek rahatsızlıklar, enfeksiyonel sorunlar göğüs bölgesinde ağrı ve sancıya sebebiyet verebilmektedir. Fakat göğüsteki şişlikler için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir.

Göğüs üstünde şişlik sorununun altında yatan nedenin tanısında; şişliğin tam olarak hangi bölgede oluştuğu ve ağrı hissine sebebiyet verip vermediği gibi detaylar büyük önem taşımaktadır.

Göğüs Üstünde Şişlik Neden Olur?

Darbe veya Hasar(Travma Etkenleri) 

Göğüs bölgesine doğru alınabilecek hasar veya darbeler, göğüs üstünde şişlik şikayetine yol açabilmektedir. Şişlik ile birlikte ağrı hissedilebilir. Göğüsteki şişlik, travmatik etkenlerin vücutta oluşturduğu fizyolojik bir sonuç olabilir. Eğer çok şiddetli bir darbe alındıysa, şişlik ihmal edilmemeli ve hemen uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Yağ Bezesi

Göğüste farkedilen şişlik, yağ bezesi gibi basit nedenlerden kaynaklı oluşmuş olabilir. Cilt altı bölgesinde yağ hücrelerinin birikmesi sonucunda oluşan yumuşak kist şeklinde tanımlanan yağ bezesi, tıp dilinde lipom olarak ifade edilmektedir. Yağ bezesi, yumuşak ve üzerine basıldığında hareket eden bir yapıdadır. Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilen yağ bezesi daha çok göğüs, omuz ve sırt bölgelerinde görülmektedir. Genellikle herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez.

Meme Kanseri

Göğüs üstünde şişlik sorunu pek çok kadının korkulu rüyalarından biridir. Bunun nedeni; göğüste ele gelen kitlenin(şişliğin), meme kanseri bulgusu olabileceği ihtimalidir. Göğüste farkedilen şişlik, meme kanserinin en bilindik belirtilerinden biridir. Şişlik, kanserin ilk aşamalarında ağrısız görülürken ilerleyen süreçlerde ağrı hissine sebebiyet verebilmektedir. Fakat göğüsteki şişlik, tek başına meme kanseri bulgusu olarak değerlendirilemez. Beraberinde görülen başka belirtilerin de uzman doktor tarafından detaylı incelenmesi gerekmektedir. Meme kanserinin belirtileri şunlardır;

  • Koltuk altı veya göğüs bölgesinde ele gelen sertlik, kitle(şişlik)
  • meme ucundan gelen akıntı
  • göğüste kızarıklık ve yara
  • göğüste şekil bozukluğu ve büyüme
  • göğüs ucunda kabuklanma, soyulma gibi problemler

Göğüs üstünde şişlik şikayeti, meme kanseri gibi ciddi rahatsızlıkların bulgusu olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemelidir. Şişlik için en kısa zamanda genel cerrahi uzmanına başvurulmalı ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ