Gömlek Kırışıklığı Nasıl Açılır?

Gömlek Kırışıklığı Nasıl Açılır?

Ev işleri içinde hiç bitmeyen, bir o kadar da sevilmeyen bir iştir ütü yapmak. Kadın ya da erkek fark etmeksizin günlük hayatta kullanılan giysilerden biri olan gömleklerin ütüsü ise kimi zaman tahmin edildiğinden çok daha zor bir hal alabilir. Bu durum gömleğin üretildiği materyal ile bağlantılıdır. Her zaman jilet gibi dümdüz olması istenen gömlekler neden bir türlü kırışıklıklarından kurtulamaz? Gömleklerdeki kırışıklıkları açmak için neler yapmalı, nelere dikkat edilmelidir?

Gömleklerin Kırışmasının Önüne Geçilebilir mi?

Çamaşır makinesinden çıkan her çamaşır gibi ne yazık ki gömleklerin de kırışmasının önlenmesi mümkün değildir. Ancak kırışıklığı azaltmak için birkaç püf noktası uygulanabilir. Öncelikle gömleğin çamaşır makinesine özenle yerleştirilmesi, aşırı yüklemeden kaçınılması gerekmektedir.

Aşırı sıcak su ve yüksek devirde sıkma işlemleri de kırışıkların fazlasıyla artmasına neden olurlar. Yıkama yapılacağı zaman gömleğin etiketinde bulunan yıkama talimatlarına uymak, gömlekteki kırışık oluşumunu en aza indirecektir.

Kırışık Gömlekler Nasıl Ütülenmelidir?

Her şeyden önce oluşabilecek problemleri önlemek ve gömlekteki tüm kırışıkları düzeltebilmek için en önemli nokta; yüksek buhar gücüne sahip bir ütü kullanmaktır. Bazı kişiler gömlek ütülerken, bir tarafı düzeltirken diğer tarafı kırıştırdığının farkında olmaz. Bu gibi durumların önüne geçmek için öncelikle gömleğin dikiş kısımları elle açılmalı, daha sonra ütüleme işlemi yapılmalıdır. Gömlek çok kırışık ise ütülemeye başlamadan önce bir askıya asılarak ütünün buharı ile kırışıkların üzerinden geçilir, daha sonra ütü masasına alınarak ütülemeye başlanır. Eğer kumaş parlama yapıyorsa üzerine temiz bir bez koyarak ütüleme yapılmalıdır.

Özellikle özel günlerde tercih edilen gömlekler %100 pamuktan üretilirler. Bu tür gömleklerdeki kırışıklıklar en zorlularıdır. Sırf pamuktan üretilmiş gömlekleri ütülemek için yıkadıktan sonra tamamen kurumasını beklemeden hafif nemli iken ütülemeye başlamak, kırışıkların daha kolay açılmasını sağlayacaktır.

Eğer gömlek tamamen kurumuş ise, ütülemeye başlamadan önce ütünün su fışkırtma gözünden çıkan su ile nemlendirilip yüksek buharda ütülenerek kırışıklarından kurtulmak mümkündür. İşi daha da kolaylaştırmak için ütü masasının örtüsünü çıkarıp alüminyum folyo ile sarıp üzerine tekrar örtüsünü takıp ütüleme yaptığınızda kırışıklıkların daha da kolay açıldığına tanık olacaksınız.

Kolay ütü ve jilet gibi gömlekler için alışverişlerinizde gömleğin etiketine bakmanızda büyük fayda bulunmaktadır. Tamamen pamuktan üretilen gömlekler aslında en sağlıklılarıdır. Ancak gömlekte kullanılan pamuk oranı düştükçe ütü kolaylığı artacaktır. Dikkat edilmesi gereken husus, pamuk oranının %70’in altında olmaması gerektiğidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ